Dodeljene povelje „Zeleni list“ i „Crni list“

NI8O0346-1-768x512

Prošle nedelje u okviru akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“ u Sremskim Karlovcima uručeno je deset povelja „Zeleni list“ za 2015. godinu i jedna povelja „Crni list“.

Povelje „Zeleni list“ dobili su Ambasada Japana za pomoć Srbiji u saniranju klizišta, Pokret gorana Srbije za 55 godina rada usmerenog na ekologiju i zaštitu životne sredine, kompanija „Fijat Krajsler automobili“ za akciju reciklaže automobila, Alternativa za bezbednije hemikalije – AlHem za akciju zamenjivanja opasnih hemikalija bezbednijim, Ministarstvo pravde, JP „Srbijašume“ i Šumarski fakultet u Beogradu za akciju „Jedno drvo za jednog ratnika“, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš, Scena Off teatar Niš i JKP „Mediana“ Niš za ekološki pozorišni festival „Šta dramiš“, kao i Udruženje građana „Taraške rode“ i MZ Taraš zbog najvećeg broja gnezda roda. Osim toga, povelju „Zeleni list“ dobili su i profesor Dragan Pečurica za aktivnu borbu protiv zagađenja vazduha u Bačkoj Topoli, inženjer Rajko Šćekić za projekat i proizvodnju briketa od ugljene prašine iz RB „Kolubara“ i inženjer Milutin Dražić za projekte pošumljavanja na omladinskim radnim akcijama u Srbiji tokom nekoliko decenija.

Povelja „Crni list“ dodeljena je Republičkoj sanitarnoj inspekciji zbog nedoslednosti u sprovođenju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Podsetimo, akcija se sprovodi već 33 godine, a prvi put je organizovana 1983. godine od strane Ekološkog magazina „Čekajući vetar“ Radio Beograda 2 i Društva za čistoću vazduha Srbije.

Akciju su organizovali Pokret gorana Vojvodine i Radio Beograd 2.

Sandra Jovićević

foto: ekoloskicentar.org