Dodeljene nagrade u okviru programa „Energija je svuda oko nas 2017”

Srbija | Održivi razvoj

Osnovna škola „Feješ Klara” iz Kikinde i „Tehnička škola 23. maj” iz Pančeva ovogodišnji su dobitnici prve nagrade programa „Energija je svuda oko nas 2017”.

Završnu svečanost projekta Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike otvorio je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milan Kovačević. Tom prilikom, naglasio je da pored toga što bismo želeli da ukažemo na činjenicu da energije nema u izobilju, zbog čega nam preti energetska kriza, namera nam je i da iniciramo kreativno ponašanje dece i mladih. Svojim predlozima, oni mogu da doprinesu osavremenjavanju i poboljšanju različitih vidova prevazilaženja problema iz ove oblasti, koji se svakako baziraju na korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i na racionalnom iskorištavanju postojećih izvora.

„Energija je svuda oko nas” jeste program koji se u kontinuitetu realizuje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine, od školske 2009/2010. godine, u saradnji s Centrom za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada. Zadatak projekta jeste pokretanje aktivnosti u obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine, s ciljem jačanja personalne i profesionalne kompetencije učenika i prosvetnih radnika u pogledu podizanja svesti o energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine i upravljanja otpadom, kao i popularizacije novih tehnologija u školskim, nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Učenici koji učestvuju u ovom projektu mogu da iskažu svoju kreativnost različitim metodama, kao što su: modeli i makete, multimedijalne prezentacije, literarni i likovni radovi.

Pokrovitelj ove manifestacije je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, organizator i realizator Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, dok je suorganizator Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadzment (FIMEK).

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević