Dodeljene nagrade u okviru konkursa „Voda je blago“ u Vrbasu

Foto: vrbas.net

Najuspešnijim učesnicima likovno-literarnog konkursa na temu „Voda je blago“, koji je organizovalo Javno komunalno preduzeće „Komunalac“, pod pokroviteljstvom opštine Vrbas i u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Danilo Kiš“, juče su svečano uručene nagrade. Konkurs je bio raspisan povodom 22. marta – Svetskog dana voda, sa željom da predškolce i učenike osnovnih i srednjih škola, podstakne na razmišljanje o značaju vodnog resursa i potrebi štednje vode.

Želeli smo da vidimo koliko je kod dece duboka svest o značaju vode. Odazivom u ovako velikom broju pokazali su da im je vrlo značajno i blisko pitanje i tema vode. JKP Komunalac, pored toga što se stara o vodosnabdevanju i kontinuirano investira u modernizaciju i odgovorno upravljanje vodovodom i vodom, želi da bude društveni pokretač u razvoju svesti i odgovornosti u odnosu prema vodi na teritoriji opštine Vrbas, a i šire, jer želimo da pomognemo ovoj sredini, rekao je na samom početku svečanosti Siniša Adamović, direktor JKP „Komunalac“, i dodao da su pobednici sva deca koja su učestvovala na konkursu.

Član Opštinskog veća zadužen za komunalne delatnosti Marko Novaković istakao je da je lokalna samouprava ponosna na JKP „Komunalac“, zbog čega uvek podržava ovakve i slične inicijative. Obrazlažući odluku o nagradama, Milijana Radovanović, akademska slikarka i direktorka NB „Danilo Kiš“, koja je žirirala likovne radove, naglasila je da je imala težak zadatak da izdvoji najbolje od ukupno 744 likovna rada, u kojima se vidi zrelost i vredan rad njihovih nastavnika, učitelja i vaspitača, koji su sa njima razgovarali o značaju vode.

Branislav Zubović koji je žirirao literarne radove u svom saopštenju je istakao da je od 159 radova pristiglih na konkurs JKP „Komunalac“ „većina napisana na školski način, kako se se i očekuje, uz asistenciju učitelja i nastavnika, koji su na najbolji način motivisali učenike. Bilo je potrebno izdvojiti radove koji se po kvalitetu ističu, a da se ne naruši osnovno pravilo, da pripadaju uzrasnoj grupi učenika, podrazumevajući dečju maštu i književne ukrase.

Sem pojedinačnih nagrada, nagrađene su i dve škole za izuzetan doprinos konkursu „Voda je blago“ i to: OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Vrbas za najveći broj literarnih radova, i OŠ „Svetozar Miletić“ Vrbas za najveći broj likovnih radova, a nagrada za najveći broj likovnih radova iz jednog razreda pripala je IV1 razredu OŠ „20. oktobar“ Vrbas.

Nagrade su uručili direktor JKP „Komunalac“ Siniša Adamović i rukovodilac PJ „Vodovod i kanalizacija“ Miroslav Fejsa. Nakon dodele nagrada otvorena je izložba likovnih radova na dečijem odeljenju Narodne biblioteke, koja se može pogledati u narednih nedelju dana. U svečanom programu su učestvovali učenici Osnovne muzičke škole Vrbas.

izvor: vrbas.net

Sandra Jovićević