Dodeljena sredstva za rekonstrukciju starih i izgradnju novih ribnjaka

Održivi razvoj

 

Foto: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, uručio je juče ugovore korisnicima, koji su ostvarili pravo na sredstva iz budžetskog fonda za razvoj lovstva u Vojvodini, kao i korisnicima druge konkursne linije za podršku u okviru rekonstrukcije starih i izgradnju novih ribnjaka.

U okviru prvog konkursa, uručeno je 49 ugovora, čija je vrednost preko 44 miliona dinara. Prava na ta sredstva ostvarilo je 27 lovačkih udruženja sa teritorije AP Vojvodine.

Dr Radojević je istakao da je učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u ovoj investiciji blizu 29 miliona dinara, dok sredstva korisnika iznose oko 15 miliona dinara.

– Na ovaj način ćemo unaprediti lovno-tehničke objekte, i u okviru linije koju smo prošle godine uveli – a reč je o nabavci terenskih vozila – doprinećemo boljem i efikasnijem radu korisnika lovišta, ukazao je Radojević.

On je rekao da je primećeno značajno interesovanje lovačkih udruženja po ovom osnovu, te da će Sekretarijat i u narednom periodu nastaviti sa izdvajanjem sredstava za terenska vozila, koja su neophodna u radu svih lovišta u našoj pokrajini.

Ove godine Sekretarijat je načinio jedan iskorak, a reč je o ugovoru koji potpisuje sa JP „Vojvodinašume“. Radi se o uzgajalištu za divlje svinje,u lovištu posebne namene.

Ukupna vrednost projekta, prema Radojevićevim rečima je oko 14 miliona dinara, u čemu Sekretarijat učestvuje sa blizu pola sredstava. Na ovaj način, dodao je Radojević, biće napravljen jedan kvalitetan reprocentar, koji je u interesu i daljeg razvoja lovnog turizma.

Foto: Pixabay.com

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu uručio je juče i ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva za unapređivanje ribarstva. Reč je o četiri ugovara u ukupnoj vrednosti 48 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u projektima izgradnje i rekonstrukcije vojvođanskih ribnjaka, po ovoj konkursnoj liniji, učestvuje sa oko 18 miliona dinara, a korisnici izdvajaju oko 31 milion dinara.

– Na ovaj način ćemo rekonstruisati 46 hektara postojećih ribnjaka, i izgraditi novih 18 hektara, istakao je Radojević. On je podsetio da je mera podrške za ovu privrednu granu uvedena prošle godine, kao i da je za ove dve godine Sekretarijat, zajedno sa korisnicima, uspeo da izgradi i rekonstruiše 165 hektara ribnjaka u Vojvodini.

Sekretar Radojević najavio je i izmenu godišnjeg programa za lovstvo, koji će se naći na narednoj sednici Skupštine AP Vojvodine, i dodao da veruje da će na ovaj način biti obezbeđena dodatna sredstva za podršku u okviru konkursnih linija gde vlada najveće interesovanje, a reč je o nabavci terenskih vozila.

Milisav Pajević