Dodeljena sredstva za pošumljavanje za sedam lokalnih samouprava u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je juče ugovore sa predstavnicima gradova Pirot, Užice, Kraljevo i Leskovac i opština Senta, Srbobran i Alibunar kojima će, na osnovu Konkursa Ministarstva održanog u julu mesecu ove godine, biti dodeljena sredstva Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini u iznosu od 13.025.043,00 dinara.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Po drugi put u ovoj godini, ministar Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava o dodeli sredstava iz Zelenog fonda Republike Srbije koja su namenjena pošumljavanju zemljišta u javnoj svojini autohtonim vrstama drveća i žbunja.

Ministar je čestitao predstavnicima sedam lokalnih samouprava na uspešno prijavljenim projektima, i poželeo uspeh u daljim aktivnostima na pošumljavanju.

On je naglasio da je pošumljavanje jedan od najvažnijih zadataka u zaštiti životne sredine, i da je neophodno da se sve lokalne samouprave dosledno i trajno angažuju na unapređenju javnih površina pod šumom. Izrazio je uverenje da uspešnost u pošumljavanju u lokalnim zajednicama ne zavisi toliko od potrebnih sredstava, koliko od opredeljenja i posvećenosti ovim aktivnostima.

„Potrebno je više svesti da je pošumljavanje najvažniji posao u zaštiti životne sredine, i istovremeno najjeftiniji, najefikasniji i najbolji način za sprečavanje posledica klimatskih promena“, naglasio je Trivan.

Ministar je ukazao da je, nakon višegodišnjeg insistiranja i napornog rada Ministarstva zaštite životne sredine na pošumljavanju u Srbiji, ideja pošumljavanja dobila pravo građanstva i u međunarodnim institucijama. Ujedinjene nacije odredile su pošumljavanje kao jedan od prioritetnih zadataka, prihvatajući inicijative među kojima je Srbija možda bila i najglasnija, da se pošumljavanjem bori protiv klimatskih promena i za bolju životnu sredinu na globalnom planu.

Ministarstvo će nastaviti da dodeljuje sredstva i pruža punu podršku lokalnim samoupravama u aktivnostima pošumljavanja, najavio je Trivan jer, „posaditi svake godine bar jedno drvo je zalog za budućnost“.

Novi konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda RS za pošumljavanje objavljen je jula 2019. godine, u ukupnom iznosu od blizu 23 miliona dinara (22.937.797,75 din).

Na javni konkurs je pristiglo 19 prijava. Ministarstvo je budžetom za 2019. godinu opredelilo 41 milion dinara za projekte pošumljavanja. Dodelom sredstava iz Zelenog fonda na osnovu dva ovogodišnja konkursa Ministarstva,

Na osnovu prethodno održanog Konkursa za dodelu sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini, ukupno je dodeljeno 31.087.246,17 dinara, odnosno 75,82% od planiranih sredstava.

Sredstvima Zelenog fonda Republike Srbije u 2019. godini sufinansirano je 12 jedinica lokalne samouprave za realizaciju 13 projekata.

Milisav Pajević