Dodeljena sredstva iz Fonda za zaštitu i spašavanje Crne Gore

Vesti | Region

Foto: MUP Crne Gore

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je uručilo ugovore dobitnicima sredstava iz Fonda zaštite i spašavanja, a za koja su konkurisale opštinske službe, lokalna udruženja i predstavnici civilnog sektora.

Sredstva iz Fonda za zaštitu i spašavanje po prvi put se dodeljuju ove godine, a na konkurs koji je Ministarstvo raspisalo, odlukom Komisije od 23 pristigla predloga izabrano je deset projekata.

Čestitajući dobitnicima, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je poručio da je cilj Ministarstva da zajedno sa lokalnim upravama, civilnim sektorom i građanima jača kapacitete sistema zaštite i spašavanja i na taj način zaštiti stanovništvo, imovinu i kulturna dobra od elementarnih i drugih nepogoda.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog raznovrsnosti pristiglih predloga, kako po pitanju sadržine, tako i u pogledu krajnjih korisnika projektnih sredstava i definisanih projektnih ciljeva.

Od sredstava iz Fonda finansiraće se opremanje službi zaštite i spašavanja, edukacija učenika i građana, razvoj i opremanje radio-amatera, spašavanje iz lavina, edukacija iz prve pomoći, nabavka opreme za gašenje šumskih požara, a kako je ministar kazao, za praćenje realizacije projekata biće zadužena Komisija koja je donela odluku o raspodeli sredstava, a shodno Zakonu o zaštiti i spašavanju.

Na ovaj način, zaključio je ministar, sistem zaštite i spašavanja biće jači i funkcionalniji, i najavio da će se sa raspodelom sredstava iz Fonda nastaviti i u narednoj godini.

Ovom prilikom obratila se i predsednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević koja je izrazila zahvalnost MUP-u i Komisiji na dodeljenim sredstvima koja će biti veoma značajna za povećanje stepena operativnosti, sigurnosti i zaštite.

Takođe je iskazala uverenje da će ovaj primer biti podstrek i za druge da u narednom periodu prijavljuju svoje projekte i na taj način unaprede sopstvene kapacitete ali i celokupan sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

Do raspisivanja javnog konkursa raspoloživa sredstva Fonda bila su 94.000 evra. Na konkursu je učestvovalo ukupno 23 subjekta sa zahtevom od ukupno 191.837 evra sredstava, od kojih je Komisija izabrala deset, u skladu sa kriterijumima i raspoloživim sredstvima u Fondu.

Sredstva su namijenjena za finansiranje projekata za nabavku opreme i sredstava za zaštitu i spašavanje i finansiranje projekata za podsticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa i drugih aktivnosti.

Ove godine sredstva su dobili: opština Danilovgrad sa projektom „Povećanje operativne spremnosti Službe zaštite za reagovanje u slučaju požara u zatvorenim prostorima“ (9.982,50 evra), Savez radio amatera za projekat „Opremanje mobilnog centra veze, uključujući pokretni repetitor i stacionarne i mobilne radio stanice za rad u okviru „emergency“ komunikacija“ (8.475,90 evra), opština Plužine za projekat nabavke opreme za Službu zaštite i spašavanja (9.320,00 evra), opština Petnjica za nabavku lične zaštitne opreme za pripadnike Službe zaštite i spašavanja (9.982,20 evra), NVO Gorska služba spašavanja Crne Gore za projekat pod nazivom „Lavine opasnost koja vreba“ (10.000 evra), Park prirode „Piva“ za nabavku opreme za nadzornike u Parku prirode (9.005,00 evra), NVO FORS Montenegro za projekat „Otporne zajednice“ (10.000,00 evra), NVO Zeleni dom – Green home za projekat „Ja sam spreman/a“ (9.360,00 evra), Stručna medicinska škola Podgorica za projekat pod nazivom „Nauči prvu pomoć – spasi život“ (8.982,04 evra) i NVU PV INFORMER sa projektom „Edukacija mladih o prevenciji i zaštiti od požara“ (8.892,36 evra).

Milisav Pajević