Dodeljena priznanja Zeleni i Crni list

Ministru zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goranu Trivanu u Sremskim Karlovcima svečano je uručeno Specijalno priznanje „Zeleni list“ za višedecenijski doprinos zaštiti životne sredine i prirode. Priznanje je dodeljeno u okviru akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine“, koju su organizovali Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

Izražavajući zahvalnost zbog dodeljenog specijalnog priznanja, ministar Trivan je istakao značaj uloge Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine, ne samo kao organizatora ove manifestacije, već kao višedecenijskih zagovornika za očuvanje i unapređenje životne sredine, čija će zalaganja biti sve značajnija u vremenu koje dolazi. Ekologija se još uvek bori za mesto koje joj pripada, da i drugi shvate da je pitanje očuvanja zdravog životnog okruženja, prirode u njenom bogatstvu, prioritetno pitanje od kojeg zavisi budućnost svih nas. Ovakvo priznanje je dokaz da su prepoznati zalaganja i napori da se životna sredina u Srbiji promeni na bolje. Pozivam vas da se pridružite učesnicima borbe za bolju životnu sredinu, i učestvujete sa nama u svim akcijama koje se pokreću i planiraju za bolju, zdraviju i čistiju Srbiju. Neka svako zasadi po pet stabala, što je dovoljno da obezbedi kiseonik za sebe i svoju porodicu za čitav život, rekao je ministar Trivan.

Pored ministra Trivana, specijalno priznanje dodeljeno je i Miroslavu Mihajloviću, za četrdeset godina rada u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u Pokretu gorana Srbije. Za naročiti doprinos i učinjenu dobrobit životnoj sredini i prirodi u 2017. godini, priznanje „Zeleni list“ dobili su: Savez mesnih zajednica Temska, Sabahudin Abdagić i Milorad Babić iz Sjenice, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“ iz Novog Sada, Udruženje UGRIP iz Novog Sada, Grin fest, Emisija „Znanje – imanje“ RTS, Milivoj Mile Vučanović, Osnovna škola u Visokoj – Đačka zadruga „Zvončić“, Agencija Siti marketing centar iz Niša i porodica Vozar.

Upozorenje zagađivaču godine – „Crni list“ dodeljen je kompaniji „Step trans“ iz Novog Sada, zbog držanja nekoliko desetina puta veće količine opasnog otpada od one za koju su imali dozvolu.

Akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine“, najstarija je ekološka akcija u Srbiji, organizovana po trideset peti put u cilju promovisanja napora na očuvanju i unapređenju životne sredine, i otvorenog ukazivanja na ekološke probleme i zagađivače, kako bi podstakla najširu javnosti da se aktivnije uključi i doprinese zaštiti životne sredine i prirode.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević