Dodeljene nagrade za dostignuća u oblasti OIE i EE

Srbija

RenergyNagrade „RENERGY“ dodeljene su na ovogodišnjem sajmu RENEXPO za dostignuća u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Dodeljene su nagrade u dve kategorije: Inovativne tehnologije i Izuzetna ličnost, za impresivno angažovanje u oblasti obnovljivih izvora i inovacija u oblasti energetske efikasnosti.

Stručni žiri činili su gospodin Dušan Jović, samostalni savetnik u Upravi za šume Ministarstva poljoprivrede, gospodin Vojislav Milijić, predsednik Srpske Asocijacije za Biomasu (SerBio), gospodin Lutz Jarczynski, savetnik i GIZu (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) i gospođa Myriam Dobrota, direktor kompanije “Reeco Srbija d.o.o.”.

U saopštenju organizatora navodi se:

Nagrada za Inovativne tehnologije pripala je timu DMS – National Data Management System (Naciolanni sistem za upravljanje podacima) koji su u oblasti energetske efikasnosti, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Ministarstvom građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, Gradom Beogradom, Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Inženjerskom komorom, Softverskom kompanijom Belit, GIZ i drugim, kreirali i razvili sistem za primenu savremene tehnologije. Sistem se sastoji iz dva modula:

1) Nacionalni registar pasoša koji prikuplja i analizira podatke – predstavljen i zvanično predstavljen na sajmu RENEXPO® Western Balkans.

2) Platforma za praćenje i verifikaciju sprovedenih mera energetske efikasnosti – u fazi finalizacije.

Prof. dr Branko Glavonjić, redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dobitnik je nagrade za Izuzetnu ličnost na ovogodišnjem sajmu RENEXPO® Western Balkans. Svoje iskustvo od preko petnaest godina u oblasti korišćenja drvne biomase u energetske svrhe i angažmane na brojnim međunarodnim projektima uspešno je implementirao na, do sada, najvećem projektu u polju drvne biomase u Srbiji „Drvna biomasa kao pokretač održivog ekonomskog razvoja ruralnih područja u Srbiji“. Projektom je definisan novi metodološki koncept za praćenje potrošnje drvnih goriva u zemljama koje nemaju uređen i pouzdan sistem statističkog praćenja što je rezultovalo evidentnim povećanjem potrošnje drvne biomase u Srbiji i Crnoj Gori.