Dodela nagrada za projekat „Energija je svuda oko nas 2016”

Srbija

24012016_Energija_2

Na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas 2016”, koja je održana u Pokrajinskoj vladi, uručene su nagrade najuspešnijim učenicima, nastavnicima mentorima i obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine.

Za 2016. godinu, dve najuspešnije škole jesu Osnovna škola „Sveti Georgije” iz Uzdina i Hemijsko-prehrambena škola iz Čoke. Učenicima i mentorima ovih škola dodeljene su nagrade i diplome.

Potpredsednik Pokrajinske vlade gospodin Mihalj Njilaš naglasio je to da je u izgradnji energetski odgovornog društva jedna od polaznih tačaka edukacija mladih. Izuzetno je važno i to da se promovišu i prikažu njihov rad, njihove ideje i njihova razmišljanja, kojima doprinose podizanju svesti mladih o energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine i upravljanja otpadom, kao i popularizaciji novih tehnologija u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Gospodin Njilaš je rekao da je ovaj program postao jedan od prepoznatljivih u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine, te svake godine ima sve više i više učesnika.

„Energija je svuda oko nas” je program koji se u kontinuitetu realizuje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine, od školske 2009/2010. godine, u saradnji s Centrom za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada, s kojim je Sekretarijat potpisao i Protokol o saradnji u decembru 2013. godine (Protokol o saradnji na realizaciji projekta „Energija je svuda oko nas”). U ovom programu polazilo se od činjenice da je vaspitanje i obrazovanje – kada je reč o racionalnom korišćenju energije – efikasnije ako se počne od ranog doba. U programu nisu učestvovali samo učenici, već i njihovi roditelji, nastavnici i škola, kao institucija koja ima ključnu ulogu u podsticanju najmlađih da se upoznaju sa osnovnim pitanjima i problemima u vezi s korišćenjem energije, te da osmišljavaju načine za njeno racionalno korišćenje i traganje za novim, dosad neiskorišćenim resursima iz svog okruženja.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević