Dodatna sredstva za sertifikaciju organske poljoprivrede i proizvodnje malih proizvođača

Hrana

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, biće izdvojena dodatna sredstva za sertifikaciju organske poljoprivrede i proizvodnje malih proizvođača.

Savremni potrošači očekuju da kupljena hrana bude kvalitetna i bezbedna. Stoga, poslednjih godina sertifikacija postaje veoma važna i pred proizvođače se sve češće, od strane velikih trgovačkih lanaca, ali i potrošača, postavljaju zahtevi za primenu određenih standarda.

Takođe, raste i tražnja za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima sa dodatom vrednošću, koja proizilazi iz vrednosti njihovog sastava, načina proizvodnje i prerade ili specifičnosti podneblja sa kog dolaze.

Sa druge strane, za male proizvođače finansijski trošak predstavlja veliku prepreku. Zbog ovih činjenica Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je dodatna sredstva kako bi se procesi proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uskladili sa zahtevima međunarodnih standarda za bezbednost hrane, ali specifičnih standarda namenjenih pripadnicima različitih verskih zajednica. Sve ovo doprineće boljoj konkurentnosti pre svega malih proizvođača i proizvođača organskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.

Resorno Ministarstvo proizvođačima još od 2013. godine omogućava da dobiju podsticajna sredstva za uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Da je ova odluka ispravna govori i podatak o rekordnim izvoznim rezultatima sektora za organsku poljoprivredu koji je tokom 2020. godine izvezao robu za 30 odsto više nego prethodne godine.

Povećanje iznosa po korisniku ovih podsticaja posebno je interesantno za organske proizvođače i to za one koji imaju grupnu proizvodnju i okupljaju i po nekoliko stotina kooperanata. Ovaj sistem organske proizvodnje se u našoj zemlji pokazao kao veoma uspešan, s obzirom na to da omogućava ekonomsku dobit i gazdinstvima sa manjim površinama u ruralnim područijima i sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa podrškom proizvođačima organske hrane sa istim sredstvima po hektaru kao i prošle godine u iznosu 26.000 dinara po hektaru.

Prema odluci, svaki zahtev moguće je podržati sa milion dinara.

Ovo su sertifikati koje mogu dobiti poljoprivrednici uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

1) sistemi upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu;

2) dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu;

3) sistem kvaliteta hrane prema HALAL standardu;

4) sistem kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;

5) proizvodi dobijeni metodama organske proizvodnje;

6) proizvodi sa oznakom geografskog porekla;

7) proizvodi sa oznakom „srpski kvalitet”

Energetski portal