Dobra saradnja UNDP i Srbije na projektima zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je juče sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) Fransin Pikap o dosadašnjoj saradnji na projektima i planovima za naredni period.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar Trivan izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost na saradnji i podršci UNDP u realizaciji strateški važnih projekata u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Ukazao je na značaj razvijanja saradnje i buduće akcije kroz podršku projektima u životnu sredinu, programima cirkularne i zelene ekonomije koji pomažu Srbiji da razvije ekološki održive politike usmerene na rast i napredak od kojih će koristi imati njeni građani.

Trivan je ukazao da je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, posvećeno pronalaženju dugoročno održivih i isplativih rešenja za pitanja zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Intenzivnim i uspešnim međunarodnim aktivnostima u oblasti klimatskih promena, Srbija koja je potpredsednik Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA-5) ima značajnu ulogu u najvišem svetskom telu za životnu sredinu i doprinesi globalnom naporu u borbi protiv klimatskih promena.

Trivan je rekao da je ulaganje u životnu sredinu strateški važno i da su se projekti kao što je „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, pokazali uspešnim jer imaju podršku UNDP, Globalnog fonda za životnu sredinu i organizacija civilnog društva.

„Uspešno sprovodimo ovaj projekt, koji je prilika za opštine, poslovni sektor, organizacije civilnog društva i naučno istraživačku zajednicu da udruže snage u odgovoru na izazove klimatskih promena, očuvanju života ljudi i pružanju podrške ekonomskom razvoju kroz inovativna rešenja“, ukazao je ministar.

Zajednički je ocenjeno da su takvi projekti koji nose inovativna rešenja u borbi sa klimatskim promenama i koji donose boljitak lokalnim sredinama i zdrav život njenim građanima dobri primeri odgovora na izazove u zaštiti životne sredine.

Stalna predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) Fransin Pikap je ukazala na prepoznate napore Ministarstva zaštita životne sredine u različitim oblastima životne sredine, navodeći primere kao što je akcija pronalaženja opasnog otpada.

Istakla je poseban značaj i važnost životne sredine u dostizanju ciljeva održivog razvoja i napretka u borbi sa klimatskim promenama.

Navela je važnost jačanja administrativnih kapaciteta na republičkom i lokalom nivou u funkciji izrade i realizacije održivih projekata u životnoj sredini.

Iskazala je spremnost da se dosadašnja uspešna saradnja u zaštiti životne sredine kontinuirano nastavi i unapredi kroz intenziviranje aktivnosti UNDP u republici Srbiji.

Milisav Pajević