Dobra saradnja Srbije i Turske u oblasti energetike

Srbija

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić boravio je u Istanbulu 9. i 10. jula radi učešća na Svetskom naftnom kongresu, tokom kojeg je imao bilateralni razgovor sa ministrom rudarstva i energetike Republike Turske, Beratom Albajrakom.

U prijatelјskom i sadržajnom razgovoru dvojica ministara potvrdilla su dobre i prijatelјske odnose između dve zemlјe. Obostrano je ocenjeno da između dve zemlјe postoje veliki potencijali za dalјe jačanje i unapređenje saradnje na svim polјima, a posebno u oblasti energetike.

Ministar Antić je preneo naš interes za diversifikaciju gasnog snabdevanja Republike Srbije, i u tom smislu – interes za saradnju sa Republikom Turskom.

Dogovoreno je da o pitanjima od najvećeg interesa na polјu energetske saradnje dvojica ministara odrede saradnike koji bi bili u neposrednom kontaktu.

Turski ministar naglasio je da je za Republiku Tursku, Republika Srbija klјučna zemlјa na Balkanu, sa kojom želi dalјe jačanje svestrane bilateralne saradnje. Dvojica ministara dogovorila su se da se do kraja godine održi bilatetalni sastanak u Beogradu ili Istanbulu, kako bi se nastavili razgovori.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević