Dobijena saglasnost za nastavak projekta regionalne deponije „Kalenić “

Svet

deponija kalenic

Krajem septembra ove godine održan je sastanak između predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, predstavnika Instituta „Kirilo Savić“ i predstavnika gradova i opština kolubarskog regiona. Na sastanku je, između ostalog, bilo reči i o projektu izgradnje regionalne deponije „Kalenić“.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom gospođa Radmila Šerović istakla je da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dati saglasnost za nastavak projekta regionalne deponije Kalenić. Ona je skrenula pažnju i da je neophodna bolja saradnja regionalnog preduzeća „Eko Tamnava “ sa 11 opština kolubarskog regiona.

Regionalna deponija „Kalenić“ trebalo bi da zauzima 75 hektara devastiranog zemljišta površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara“. Kapacitet deponije će iznositi oko 5,8 miliona kubnih metara komunalnog otpada, a predviđeno je da 11 opština (Valjevo, Lajkovac, Ub, Ljig, Mionica, Osečina, Vladimirac, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac) skladište komunalni otpad na ovoj deponiji. Biće izgrađena tri centra za preradu otpada (u Valjevu, Lazarevcu i Obrenovcu), a transfer stanice će se nalaziti u ovim gradovima i u Koceljevi.

Vrednost ovog projekta iznosi 17 miliona evra, a finansira se preko IPA fondova Evropske unije.

Na sastanku je bilo reči i o Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Eko Tamnava“ i o njegovom daljem finansiranju.

Sandra Jovićević

foto: regijakolubara.rs