Do sledeće grejne sezone sedam kotlarnica u Nišu prelazi na gas

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Moqvist)

Kako prenosi portal Južne vesti, 20 miliona dinara je odvojeno iz budžeta, a kako kaže većnica Sonja Milojković, biće potrebno još sredstava kako bi do sledeće grejne sezone 7 kotlarnica koje su u ingerenciji Grada, prešle sa uglja i mazuta na sistem daljinskog grejanja koji kao energent koristi manje štetni gas. To je, prema rečima većnice, plan gradskog rukovodstva kako bi sledeće zime zagađenost makar malo bila manja i apeluju i na republičke institucije da modernizuju svoja ložišta.

Iako u je u budžetu za 2021. u delu “energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije” predviđeno manje novca nego u ovoj godini, svega 14 miliona dinara, većnica Milojković kaže da je za zaštitu životne sredine naredne godine planirano 167,2 miliona dinara.

Od toga 20 miliona dinara biće utrošeno na priključenje 7 objekata na sistem daljinskog grejanja.

“Izvršili smo analizu i za sve one objekte za koje smo imali mogućnost i projektno-tehničku dokumentaciju, opredelili smo sredstva i to ćemo uraditi do sledeće grejne sezone. Planirano je gašenje 7 kotlarnica koja su u gradskim ustanovama i za to očekujemo i neka sredstva iz Ministarstva”, rekla je većnica.

Ona apeluje na republičke ustanove da na isti način reše i svoje zagađivače. Pre svega, kako kaže, misli na zgradu Univerziteta, ali i na još nekoliko objekata u Nišu koji i dalje koriste ugalj i mazut.

“Medicinski fakultet, Ekonomski i Pravni fakultet, Studentski dom i restoran u Ulici Topličinboj 1, zgradu Železnica Srbije, Studentski dom u Velikotrnovskoj, Zavod za vaspitanje i omladine u Božidarčevoj. Apelujemo na njih kao republičke ustanove da obezbede sredstva i do sledeće grejne sezone se priključe na sistem daljinskog grejanja”, rekla je Milojković.

Inače, budžetski fond za zašitu životne sredine puni se od plaćanja taksi pravnih lica koji na neki način svojom delatnošću ugrožavaju životnu sredinu. Prema rečima Sonje Milojković, za narednu godinu u fondu se nalazi ukupno 90,5 miliona dinara.

Podsetimo, Niš je poslednjih godina, u zimskim mesecima, među najzagađenijim gradovima u svetu.

Izvor: Južne vesti