Do kraja godine nova Strategija energetskog razvoja

Vesti | Region | Gas

eneNakon pet godina, konačno je evidentan porast potrošnje plina u Hrvatskoj, rečeno je na 15. Plinarskom forumu u Hrvatskoj . U plinskoj godini 2015.-2016. po prvi put od 2010. zabeležen je rast potrošnje plina za ukupno 2,7%, što je mali ali ipak optimističan pokazatelj za plinsku struku. Ukupno, za 3% bile su manje isporuke industrijskim kupcima na transportnom sistemu, dok su isporuke u distributerski sistem porasle za 10%, a proizvodnja plina za 3,5%, rečeno je na 15. Plinarskom forumu koji je u organizaciji Energetike marketing juče okupio gotovo dvesto stručnjaka u hotelu Antunović.

Za dva meseca Ministarstvo gospodarstva predstaviće smernice niskougljičnog energetskog razvoja Hrvatske, temeljem kojih bi do kraja godine trebalo da bude napravljena nova Strategija energetskog razvoja. To je krovni dokument energetskog razvoja, najavio je pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić. U novoj Strategiji posebno mesto zauzet će plin kao pouzdan energent, kazao je Matić, dodavši da će do kraja godine biti napravljen i novi Zakon o tržištu plina. Novim Zakonom o tržištu plina će biti stvoreni preduvslovi za krajnju liberalizaciju tržišta od iduće godine, koja će označiti i poskupljenje plina za krajnje korisnike.

Matić je takođe potvrdio da se Hrvatska odlučila za gradnju plutajućeg LNG terminala (FSRU), te dodao da je „najvažniji zadatak Vlade definisati prihvatljiv okvir za transport plina u Hrvatskoj, uzevši u obzir rascepkanost i tehničke mogućnosti distributera“. Pomoćnik ministra je najavio da bi za nekoliko nedelja  trebalo da se  dogovore uslovi  za potpis ugovora za istraživanje ugljikovodika na kopnu. O plutajućem terminalu govorio je ministar poduzetništva Darko Horvat kazavši da oko toga postoji konsenzus unutar Vlade, te da će biti potrebno raditi na prilagođavanju transportnog sistema i s vremenom na njegovoj rekonstrukciji i širenju zavisno od  tržišnih okolnosti.

www.energetika-net.com