Do građevinske dozvole za 28 dana

Svet

ministri energetike

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima je predviđeno da se građevinska dozvola dobija za 28 dana, biti usvojene oko 1. septembra, a puna primena se očekuje sredinom 2015.

Ona je objasnila je da će broj procedura za dobijanje građevinske dozvole biti smanjen sa 18 na 13, ukinuće se naknada za građevinsko zemljište, a investitori će davati novac samo za opremanje zemljišta.

„Lokacijske dozvole više neće biti upravni akt, a Ministarstvo građevinarstva i državne institucije biće dužni da pribavljaju dokumentaciju za investitore i sve će se raditi na jednom šalteru“, rekla je gospođa Mihajlović.

Po njenim rečima, konverzija kao termin neće postojati, već pravo korišćenja zemljišta postaje pravo svojine koje će moći da se dobije sa ili bez naknade. Ako se plaća naknada, plaćaće se u odnosu na tržišnu cenu građevinskog zemljišta u 120 rata ili sa 50 odsto popusta ukoliko se plaća odjednom.

Potpredsednica UO NALED-a gospođa Ana Brnabić ocenila je da je Zakon o planiranju i izgradnji jedan od najznačajnijih propisa za privredu i uslov za prosperitet građevinske industrije, ali i cele privrede. On je istakla da je način na koji su pripremljene izmene tog zakona dobar primer za ostala ministarstva kako raditi i uključiti sve zainteresovane da bi se došlo do dobrog zakonskog rešenja. Prema njenim rečima, važno je da se po donošenju zakona ne stane s donošenjem podzakonskih akata koji u Srbiji u proseku kasne po 800 dana.

Ona je podsetila da je Srbija u poslednjoj godišnjoj studiji o uslovima poslovanja Svetske banke („Duing biznis“) na 182. mestu među 189 zemalja, da izdavanje građevinske dozvole u Srbiji traje u proseku 269 dana, a da dozvole košta 3,5 puta više nego u susednim zemljama.

izvor: danas