Do 2030. Volkswagen biće sasvim električan

Mobilnost | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Nemački  proizvođač  automobila Folksvagen saopštio je 11. septembra da će do 2030. godine ponuditi električne verzije svih svojih 300 modela vozila. Kompanija koju dve godine potresa skandal sa softverom koji je varao testove izduvnih gasova vozila s dizel motorima, ponudiće električne ili hibridne verzije za svaki model svojih 12 marki – „audi“, „porše“, „škoda“, „seat“ i drugi, u šta će investirati 20 milijardi evra, izjavio je direktor Folksvagena, Matijas Miler.

– To je naša obaveza da do 2030. elektrifikujemo sva naša vozila. Mislim da smo na dobrom putu, na putu napretka -rekao je Miler u izjavi Frans presu uoči otvaranja Sajma automobila u Frankfurtu.

Ali, taj nemački auto-džin ne proizvodi sam baterije za automobile, već će ih naručivati od snabdevača što će ga do 2030. koštati čak 50 millijardi evra.

Folksvagen će do 2025. godine ponuditi 80 novih električnih automobila, odnosno 50 sa 100% električnim pogonom, a 30 s kombinovanim, hibridnim. Ali, VW za sada neće odustati od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

 – Smatram da će još dugo u čitavom svetu motori sa unutrašnjim sagorevanjem koegzistirati sa električnim – rekao je Miler za AFP.

Izvori: euractiv.rs , energetika-net.com