Do 2030. godine 11,5 milijardi KM biće uloženo u energetiku Republike Srpske

Region

djokic republikasrpska.net

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić izjavio je da je u Republici Srpskoj u toku realizacija projekata iz oblasti energetike čija je vrednost oko 3,2 milijarde KM.

On je istakao da je u planu izgradnja drugog bloka TE „Gacko“ čija će instalisana snaga biti oko 350MW, a podsetio je i da je TE „Stanari“, čija je snaga 300MW, puštena u probni rad. Dodao je i da je značajan projekat izgradnje TE „Ugljevik 3“ vrednosti oko 1,1 milijardi KM.

Kada je reč o hidroelektranama, gopodin Đokić je istakao značaj HE „Dabar“ snage 160MW, čija je vrednost oko 351,5 miliona KM, HE „Mrsovo“ snage 37,3MW, čija je vrednost oko 188 miliona KM, kao i šest malih hidroelektrana na reci Neretvi ukupne vrednosti 181,6 miliona KM i tri male hidroelektrane na reci Bistrici vrednosti oko 93 miliona KM. Dodao je i da su veoma značajne male hidroelektrane na reci Prači ukupne vrednosti 60 milona KM, kao i MHE „Bočac 2“ vrednosti oko 18,6 miliona KM.

Izjavio je da je u planu i izgradnja dva vetroparka „Trusina“ i „Hrdgud“, od kojih će svaki imati snagu od oko 50MW, a čija je ukupna vrednost oko 270 miliona KM. Istakao je i da je izgrađeno 26 malih solarnih elektrana, kao i da su izdate dozvole za još 20 solarnih elektrana čija realizacija se uskoro očekuje.

Gospodin Đokić je naveo i da je u poslednjih nekoliko godina investirano preko 1,3 milijarde KM u sektor energetike u Republici Srpskoj, kao i da je predviđeno da u periodu od 2010. do 2030. godine vrednost investicija u energetski sektor dostigne 11,5 milijardi KM.

Sandra Jovićević

foto: republikasrpska.net