Do 2023. neophodno obezbediti dvomesečne zalihe nafte

Nafta

emrktkpturbxy80owywoti0zdbhmmy5m2ziztc4odu5ndk3ywnimzvmni5qcgeslqlnaxqawsovas0b1gdcwwRTS je u nedelju uveče emitovao prilog o zalihama nafte u Srbiji. Jedan od glavnih uslova za otvaranje poglavlja 15 o energetici za Srbiju jeste formiranje obaveznih rezervi nafte i derivata. Srbija do 2023. mora da obezbedi dvomesečne rezerve a sada raspolažemo sa 10 odsto potrebnih količina. Preporuka je da se kupi što više dok je cena nafte povoljna.

U slučaju poremećaja snabdevnja i kriznih situacija, naša zemlja u skladištima u rezervi sada ima oko 50.000 tona nafte. Postepeno će morati da obezbedi zalihe od 500.000 tona. Za taj posao doneti su svi propisi i pri Ministarstvu energetike formirana Uprava za rezerve energenata.

„Mi smo već, u formalno jednoj godini početka funkcionisanja uprave, od 61 dana formirali rezerve već za 10 dana. Sa ovim što sada imamo to u svakom slučaju govori da mi možemo stići da u tom procentu to i uradimo“, kaže državni sekretar u Ministarstvu energetike Mirjana Filipović.

Pored redovne kupovine data je i mogućnost nabavka, po potrebi. Procenjuje se da Srbiji za taj posao treba oko pola milijade evra.

„Proizvođači i uvoznici derivata nafte za svaki litar koji stave na tržište dužni su da izdvoje 2,6 dinara naknade za formiranje obaveznih rezervi. Obavezene rezerve koliko god su obaveza koju nam nameće Evropska unija su zapravo i naša obaveza prema sigurnosti snabdevanja tržišta. One treba i moraju da se formiraju“, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Za sada se koriste raspoloživa skladišta, Transnafte i Republičkih robnih rezervi, a na raspolaganju su i skladišta NIS-a i privatnih naftnih kompanija.

Izvor: rts.rs