Do 2020. godine 1000MW iz OIE

Srbija

aleksandar antic 2

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić u intervjuu za „Večernje novosti“ istakao je da u zimskom periodu neće biti restrikcija električne energije, kao ni poskupljenja. On je dodao da je moguće poskupljenje električne energije na proleće.

Kako je istakao, tokom leta Republika Srbija je uvezla određenu količinu električne energije jer je njena cena tada najniža. Ovim potezom sačuvane su velike količine uglja, koje će sada biti iskorišćene tako da neće dolaziti do restrikcija električne energije.

Ministar rudarstva i energetike izjavio je da će do 2020. godine Republika Srbija imati izgrađene energetske kapacitete iz obnovljivih izvora energije snage oko 1000MW. U planu je otvaranje nekoliko vetroparkova snage od oko 500MW, kao i mini hidroelektrana, postrojenja na solarnu energiju i biomasu.

Prema njegovim rečima, velike svetske kompanije zainteresovane su za izgradnju reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“čija je vrednost nekoliko milijardi evra. On je dodao da su u toku pregovori, ali da je još rano govoriti o početku izgradnje ove reverzibilne hidroelektrane.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net