Do 1. marta potrebno dostaviti izmene plana restruktuiranja JP „Srbijagas“ Energetskoj zajednici

Srbija

‚antic tanjug.rs

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić u izjavi za B92 rekao je da je Energetska zajednica zatražila od resornog ministarstva da do 1. marta 2015. godine dostavi izmene plana o restruktuiranju JP „Srbijagas“.

On je istakao da se plan o restruktuiranju ovog preduzeća sastoji iz dve faze. U prvoj fazi će biti osnovan holding, odnosno pravno će biti razdvojene funkcionalne delatnosti JP „Srbijagas“. Takođe će organizacija preduzeća biti usklađena sa Drugim energetskim paketom Evropske unije, a sve to bi trebalo da bude završeno do 30. juna 2015. godine izjavio je gospodin Antić. Prema njegovim rečima, u drugoj fazi su predviđene planirane mere i rokovi za izbor modela organizovanja operatera prenosnog sistema u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Podsetimo, krajem septembra 2014. godine Ministarski savet Energetske zajednice je na svom zasedanju konstatovao da je Republika Srbija prekršila propise iz oblasti prirodnog gasa. Do kršenja propisa došlo je zbog toga što preduzeća „Srbijagas“ i „Jugorosgas“ nisu razdvojila proizvodnju i snabdevanje prirodnog gasa.

Nakon toga, Vlada Republike Srbije na sednici koja je održana 25. decembra 2014. godine usvojila je polazne osnove za restruktuiranje JP „Srbijagas“.

Sandra Jovićević

foto: kanal9tv.com