Divlje deponije najveći problem u Beogradu, koji se intenzivno rešava

Srbija | Upravljanje otpadom

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je akciji čišćenja i uređivanja naselja Besni fok na teritoriji opštine Palilula. Kako je tom prilikom precizirao, ovo je deveti dan velike prolećne akcije čišćenja Beograda.

Nalazimo se na jednoj od najudaljenijih tačaka od centra grada, gde ljudi, nažalost, nemaju sve prednosti i pogodnosti mnogih drugih građana. U ovom naselju ima dosta problema, a jedan od najvećih je „divlja” deponija koja je pravljena skoro pedeset godina i koju niko do sada nije čistio. Ovo će biti jedna od 25 deponija koje su uklonjene u prvih devet dana akcije, rekao je Vesić.

Gradski menadžer je podvukao da su građani predložili čišćenje čak 350 deponija, što je pokazatelj veličine ovog problema u Beogradu. On je najavio i da će grad zajedno sa republikom početi sistemsko rešavanje ovog problema. Grad je u dogovoru sa premijerom pokrenuo i inicijativu za ukidanje plastičnih kesa. Taj proces će zasigurno trajati nekoliko godina, ali je važno što se već nekoliko trgovinskih lanaca priključilo. Efekat toga je da je prvi trgovinski lanac za samo mesec dana prepolovio korišćenje plastičnih kesa. To je odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, ocenio je Vesić.

On je najavio i izmene zakonskih propisa, koji bi predvideli strožije kažnjavanje autoprevoznika koji odlažu građevinski materijal mimo Vinče, gde je to predviđeno i gde će u budućnosti biti izgrađeno postrojenje za preradu ovog otpada, kako bi on mogao biti ponovo upotrebljen. Takvi prekršioci moraju biti kažnjavani oduzimanjem kamiona, naglasio je Vesić. Istovremeno, dodao je Vesić, najvažnija je edukacija građana jer je bacanje smeća potencijalno leglo zaraze. U protekle tri i po godine očišćeno je dve hiljade „divljih” deponija u Beogradu, procenjuje se da ih ima još mnogo više, zbog čega je vreme da svi počnu odgovornije da se ponašaju, istakao je Vesić. Gradski menadžer je na kraju najavio rešavanje i drugih problema u ovom nasilju u narednom periodu.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić rekao je da su Kovilovo, Besni fok, Padinska skela, Glogoljski rit, Jabučki rit, Dunavac naselja koja ne smeju i neće biti zaboravljena. On je izrazio zahvalnost gradu i konkretno gradskom menadžeru što su ovde angažovani radnici četiri komunalna preduzeća. Pažnja i razgovor s građanima su svakodnevni i u skladu s novom praksom problemi se rešavaju, što ranije nije bio slučaj.

Vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Darko Glavaš još jednom je pozvao sugrađane da prijave sve probleme, kao što to i čine otkad su sami kreirali ovu prolećnu akciju. On je dodao da se ona faktički proširuje i na letnje mesece, a cilj je da se stigne do dve i po hiljade sređenih lokacija, uz jednaku zastupljenost svih gradskih opština.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević