Divlja deponija u Markovcu pretvorena u park

Upravljanje otpadom

Foto: Aleksandar Mijalković

Kao rezultat ponašanja neodgovornih pojedinaca, zapuštena parcela na kraju sela Markovac predstavljala je svojevrsno ruglo. Divlja deponija na parceli do pre samo nekoliko dana bila je leglo insekata, zmija i pacova, navodi se na sajtu grada Vršca.

Ipak, sve se može kad se hoće, pa je pod organizacijom saveta Mesne zajednice Markovac, u saradnji sa Gradom Vršcem i Šumskom uravom Vršac, divlja deponija u ovom naseljenom mestu pretvorena u park.

Kako navode na sajtu, parcela je sada potpuno sanirana i ovaj prostor je iz divlje deponije pretvoren u zelenu površinu. Uz pomoć mehanizacije Šumske uprave Vršac urađena je kultivacija zemljišta, a angažovanjem samih meštana Markovca posađeno je preko 100 sadnica topole. Pored toga, urađeno je i krčenje samoniklog šiblja i drugog rastinja u neposrednoj blizini saniranog terena.

„Na ovom mestu u budućnosti planiramo da postavimi i klupe kao i druge sadržaje za zabavu i odmor svih generacija u našem selu. Želimo ovim primerom da podstaknemo druga naseljena mesta da povedu više računa o svojoj životnoj sredini. Zahvaljujem se meštanima na nesebičnoj podršci i učešću u ovoj akciji“, izjavio je prilikom obilaska terena član Gradskog veća za ruralni razvoj Slaviša Maksimović.

On je dodao i da će se u toku godine još intenzivnije raditi na ozelenjavanju i uređenju naseljenih mesta grada Vršca, a nastaviće se i sa uklanjanjem i sanacijom divljih deponija po naseljenim mestima.

„Na Mesnoj zajednici i svim meštanima Markovca je sada da ovaj prostor očuvaju, a jedan od načina su svakako akcije ovakve i slične vrste. Čuvajmo naš grad i prostor koji nas okružuje“ zaključio je Maksimović.

Energetski portal