DIS počeo da naplaćuje korišćenje biorazgradivih plastičnih kesa

Photo: Pixabay

U Srbiji više od dve milijarde plastičnih kesa godišnje završi na otpadu, rečeno je na konferenciji povodom uklјučivanja jednog od najvećih domaćih trgovinskih lanaca DIS u veliku akciju Privredne komore Srbije za zaštitu životne sredine.

Kompanija DIS je počela da naplaćuje korišćenje biorazgradivih plastičnih kesa u svim maloprodajnim objektima na teritoriji Srbije.

– Cena jedne kese će u DIS-u iznositi dva dinara i kompanija je donela odluku da od svake prodate kese polovinu novca, odnosno jedan dinar, donira u humanitarne svrhe, rekao je komercijalni direktor kompanije DIS Ivan Šuleić u centrali DIS-a u Krnjevu.

– Novac koji prikupimo od prodaje biorazgradivih kesa biće doniran porodilištima u Smederevskoj Palanci, Kraljevu i Vršcu, kako bi pomogli ustanovama koje su najznačajnije za razvoj naše zemlje, istakao je Šuleić.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović izjavio je da je u našoj zemlji prosečna dnevna potrošnja sedam kesa iz super marketa po glavi stanovnika, kao i da na godišnjem nivou to ukupno bude više od dve milijarde kesa.

– Prosečan račun je 450 dinara, pa da li realno imamo potrebu za tih sedam kesa dnevno, zapitao je Malinović i dodao da je naplata kesa najefikasniji način da se smanji njihova upotreba kao i da je već sada upotreba kesa kod trgovaca koji su počeli da ih naplaćuju smanjena za 50 do 60 odsto.

– Cilj je da njihovu upotrebu smanjimo za 70 odsto, rekao je Malinović dodajući da trgovci na tim kesama ne zarađuju već da ih usmeravaju u humanitarne aktivnosti. Malinović ističe da treba edukovati građane, kako bi što više koristili korpe i cegere, umesto plastičnih kesa.

PKS je posvećena unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti zaštite životne sredine, i komora edukuje privrednike u tom smislu. Pokušavamo da rešimo i problem visokih naknada za odnošenje komunalnog otpada, naročito kod malih prodavaca, istakao je Malinović.

Potrošnja kesa u trgovinskom lancu DIS na mesečnom nivou pre početka naplaćivanja iznosila je između 2,2 miliona do 2,4 miliona kesa. U kompaniji su istakli nadu da će se naplatom ta brojka smanjiti za milion kesa.

Milisav Pajević