Direktor Amazona Džef Bezos ulaže 10 milijardi dolara u borbu protiv klimatskih promena

Nekoliko meseci nakon javnog poziva zaposlenih da „Amazon“ doprinese više borbi protiv klimatskih promena, direktor korporacije Džef Bezos je podlegao pritisku.

Foto: Wikipedia/Adrian Cadiz

Na društvenoj mreži Instagram je nedavno najavio osnivanje Fonda za planetu u koji je za početak uložio 10 milijardi dolara. Dodela grantova bi, prema Bezosovim tvrdnjama, trebalo da počne u leto.

Kroz ovu inicijativu, „Amazon“ će finansijski podržati sve one koji nastoje da očuvaju i zaštite prirodni svet – od naučnika preko aktivista do nevladinih organizacija.

Uz geslo da zajedno možemo sačuvati Zemlju, Bezos je naglasio da će za ostvarenje takvog poduhvata biti neophodna kolektivna akcija velikih i malih preduzeća, državnih vlasti, globalnih udruženja i pojedinaca.

Prema procenama Hronike filantropije, reč je o trećem najvećem dobrotvornom fondu. Darežljiviji donatori su bili samo Helen Valton – udovica osnivača Walmart prodavnica Sema Valtona, koja je preminula 2007. godine i kroz porodičnu fondaciju zaveštala 16,4 milijarde dolara – i Varen Bafet, direktor osiguravajućeg i investicionog društva „Berkšir Hetavej“, koji je založio 36,1 milijardu dolara kroz fondaciju Bila i Melinde Gejts kako bi finansijski pomogao njen rad na unapređenju globalnog zdravlja i poboljšanju stanja u američkim školama.

Direktor „Amazona“ smatra se najimućnijim čovekom na svetu i njegovo bogatstvo se procenjuje na 130 milijardi dolara.

Njegova kompanija je ranije saopštila da će do 2040. godine nastojati da postigne ugljeničnu neutralnost, čak 10 godina pre roka zacrtanog Pariskim sporazumom o klimi. Do 2024. godine planiraju da razviju voznu flotu od 100.000 kombija za dostavu na električni pogon.

Jelena Kozbašić