Digitalno – pametna rešenja za buduću poljoprivredu

Vesti | Svet

Visoki predstavnici vlada 70 zemalja sveta u oblasti poljoprivrede su u Berlinu prisustvovali sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja se po prvi put sastala sa učesnicima Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu koji se održava u okviru Zelene nedelje – najvećeg svetskog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture.

Foto: Print screen- twitter – CFS @UN_CFS

Ovogodišnji, jedanaesti po redu, Globalni forum i samit ministara fokusiran je na temu „Poljoprivreda ide digitalno – pametna rešenja za buduću poljoprivredu“.

Učesnici foruma i samita ministara razmotriće aktuelnu situaciju, trendove i izazove u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, a ove godine posebno mogućnosti da se digitalnim tehnologijama doprinese unapređenju održive poljoprivrede u budućnosti, posebno sa aspekta održivog korišćenja prirodnih resursa i obezbeđivanja dovoljnih količina bezbedne i kvalitetne hrane za rastuću populaciju u svetu.

Ističući da poljoprivreda ima dugu tradiciju i veoma važno mesto u ekonomijama svih zemalja, kancelarka Merkel je kazala da se poljoprivrednici širom sveta suočavaju sa zajedničkim problemima i da je važno da se na globalnom nivou razmotri kako da se na održiv način obezbedi korišćenje resursa za proizvodnju hrane i pronađu rešenja za borbu protiv gladi.

Ona je istakla da značajan potencijal u suočavanju sa zajedničkim izazovima postoji u oblasti digitalizacije. Razvoj digitalnih tehnologija i njihova primena, kako je istakla, može promeniti način rada i organizacije u poljoprivredi, te da naročito mlade ljude treba podstaći na inovacije i primjenu pametnih rješenja, a sve u cilju povećanja produktivnosti, boljeg pristupa tržištima.

Nemačka kancelarka je potencirala i potrebu zajedničkog davanja odgovora na izazove klimatskih promjena, ističući da je potrebno očuvati Pariški sporazum o klimatskim promenama.

Naglasila je da digitalizacija može unaprediti održivo korišćenje šuma koje se koriste kao gorivo, upotrebu pesticida i druge oblasti značajne za očuvanje prirode i proizvodnju hrane, a posebno u delu traženja najboljih rešenja za smanjenje bacanja hrane i bolju dostupnost za one kojima je potrebna.

Milisav Pajević