Deset opština u Srbiji dobija toplane na biomasu

Srbija | Biomasa

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić potpisao je danas sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske konfederacije sporazume o zajmu i donacijama, koji će omogućiti prelazak deset toplana sa fosilnih goriva na biomasu.

Antić je tom prilikom objasnio da je čitav projekat vredan 27 miliona evra, od čega je 20 miliona zajam KfW-a, dok će Vlada Švajcarske dati grant od pet miliona evra, a Nemačka razvojna banka grant od dva miliona evra. Reč je, kako je naveo, o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.

Prema njegovim rečima, zajam je veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate. Ministar je podvukao da će sredstva zajma vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva. Sporazumi su potpisani u okviru projekta Podsticanje obnovljive energije: Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji, koji je, kako je ocenio, izuzetno značajan za ukupan energetski sistem.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ambasadori Nemačke i Švajcarske – Aksel Ditman i Filip Ge.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević