Deo Banjaluke dobija LED rasvetu

Region | Održivi razvoj

Postojeća rasveta na putu za Banj brdo u Banjaluci biće zamenjena LED rasvetom. U okviru priprema za rekonstrukciju rasvete na ovoj deonici, tačnije u Ulici Put banjalučkog odreda, nadležno Odeljenje za komunalne poslove raspisalo je javnu nabavku za izbor izvođača radova.

Kako su naveli u odeljenju, procenjena vrednost ovog posla iznosi 40.000 KM, a u toku je izrada Studije izvodljivosti prelaska postojeće na LED rasvetu u Banja Luci iz donacije Evropske banke za obnovu i razvoj, koja plaća konsultante za izradu tog dokumenta. Kako je planirano, postavljanje energetski efikasnije LED tehnologije za početak će biti ograničeno na nekoliko ulica, kako bi se videli efekti.

Kada je reč o izdvajanjima iz gradskog budžeta, za novu rasvetu i rekonstrukciju postojeće ove godine planirano je ukupno 130.000 KM. Tenderi za izbor izvođača su već pripremljeni i ovih dana se očekuje objavljivanje za izgradnju javne rasvete u ograncima ulica: Novaka Pivaševića, Nenada Kostića, Koste Vojinovića, Vojvode Uroša Drenovića, Priječani, Kupreška i Prvog krajiškog proleterskog bataljona. Sredstva su predviđena i za novo osvetljenje na seoskom području, pa se očekuje i raspisivanje javne nabavke za postavljanje rasvete na području mesnih zajednica: Borkovići, Bronzani Majdan, Goleši, Piskavica, Potkozarje i Saračica.

Nadležno odeljenje ove godine planira da nabavi i sistem za nadzor i upravljanje javnom rasvetom koji će da smanji troškove potrošnje električne energije i održavanja. Vrednost ovog sistema procenjuje se na oko 60.000 KM.

izvor: banjaluka.rs.ba

Sandra Jovićević