Deljenje bez ostatka: kulinarskim maratonom okončan trogodišnji projekat „Hrana sutrašnjice“

Vesti | Hrana | Srbija

Foto: EP

Kako izgleda kad se obrok priprema tako da se što manje namirnica baci, ili obrnuto da se što više iskoristi, pokazali su nam učesnici kulinarskog maratona pod nazivom ”Cookathon” koji je održan u petak 25. oktobra kao završni događaj trogodišnjeg projekta ”Hrana sutrašnjice” (Food for Tomorrow) Švedskog instituta i ambasade Švedske u Srbiji, a u saradnji sa Metro HoReCa centrom u Beogradu.

U takmičenju u kuvanju učestvovalo je šest tročlanih ekipa koje su činili po jedan kuvar, jedan bloger posvećen pripremanju hrane i jedan učenik kuvarske škole.

Projekat približava i objašnjava ciljeve održivog razvoja kroz hranu, svima važnu i blisku. Zadatak je bio da od sezonskih i lokalnih namirnica pripreme po dva jela kojim prikazuju neke od ciljeva Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern rekao je da su želeli, kroz projekat ”Hrana sutrašnjice”, da ukažu na važnost održive hrane i njenom značaju, kako za zdravlje svakog pojedinca, tako i za očuvanje planete. „Tokom tri godine ambasada je sarađivala sa Švedskim institutom u nameri da se ideja o zdravom pripremanju hrane proširi i u Srbiji i u regionu. Uspeli smo da probudimo ekološku svest u pripremi hrane u Srbiji koja je poznata po svojoj hrani”.

Menadžerka projekta ”Hrana sutrašnjice” Birgita Tenander iz Švedskog instituta kaže da je namera bila da se ljudi inspirišu da proizvodnji i konzumaciji hrane pristupe na ekološki održiv način, sa izgrađenom svešću o tome koja se količina hrane baci tokom pripreme obroka.

Foto: EP

”Imali smo više od deset događaja u regionu i po prvi put su se sreli mali proizvođači hrane sa poljoprivrednicima, kuvarima, vlasnicima restorana, ekološkim aktivistima, medijima i blogerima. To dokazuje da je hrana tema koja nas povezuje, ona je važna svima i meni je bila čast da upoznam i sarađujem sa ljudima koji se na pravi način bave održivom hranom” rekla je Birgita Tenander. Ona je dodala da je hrana izazovna tema bez obzira na to da li neko živi u selu ili u gradu i da je ohrabruje činjenica koliko je ljudi u regionu spremno da promeni pristup pripremi hrane zarad zdravlja i očuvanja planete.

Među učesnicima je bio i švedski kuvar Magnus Nes, koji je osmislio vegetarijanski jelovnik za učenike u školama u Stokholmu jer su – upravo oni to tražili.

Foto: D. Radulovic/Ambasada Svedske

”Imali smo glasanje 2016. godine  i 70 odsto učenika se izjasnilo za vegetarijansku ishranu. Ovakva ishrana je održiva, a svi su želeli školu koja je fokusirana upravo na održivost. Izazov i je da radim za osvešćenu decu, da njima pripremam obroke. Većina dece kada ode od kuće kaže da je upravo hrana ta koja im najviše nedostaje. Već sedam godina kuvam za 700 učenika, to je velika odgovornost, ali mi je i drago da su razumeli važnost i raznovrsnost vegetarijanske ishrane. Velika je stvar učiniti da oni cene tradicionalna vegetarijanska jela makar toliko koliko su cenili jela sa mesom”, rekao je Magnus Nes.

U razgovoru sa Energetski portal, Magnus nam je otkrio da se ove godine čak 90 odsto dece u stokholmskoj školi, u kojoj on priprema obroke i drži časove o održivosti, opredelilo za vegetarijansku ishranu. Nedavno se ovom konceptu pridružila još jedna škola u švedskoj prestonici, a Magnus se nada da će sve više školskih uprava uvideti prednosti vegetarijanskog načina ishrane. U školi u kojoj on predaje postoji i školska bašta gde gaje voće i povrće ali budući da je klima nepovoljna, te da u vreme kad se najviše može namirnica dobiti, deca zapravo nemaju nastavu, „prinos“ je mali, pa većinu namirnica moraju da kupuju.

Na naše pitanje o tome kakav je to kuvar koji pri pripremi jela vodi računa o tome da iskoristi svaku mrvicu neke namirnice, Magnus odgovara: „Ja sam „održivi“ kuvar. Kuvam tako da održivost uvek imam u vidu. Pre svega, pripremam vegetarijanska jela od onog što mi godišnje doba stavlja na raspolaganje. Jelovnik, dakle, zavisi od sezone. To je prvi uslov koji, ruku pod ruku, ide sa tim da dobijem savršen ukus. Deca su to prepoznala, zato su moj jelovnik ocenila odličnom ocenom.“

Foto: EP

Uvek postoji odlična zamena za jelo sa životinjskim namirnicama, kaže Magnus i daje nam recept za vegetarijanski majonez koji se izuzetno visoko kotira kod stokholmskih školaraca. „Obarite beli pasulj, ocedite ga i sipajte u blender. Dodajte kašičicu senfa dižon, malo limunovog soka, a zatim postepeno dodajte ulje kao kada pravite domaći majonez od jaja. Postupak je isti, s tim da je ova vegetarijanska zamena zdravija i održiva možda čak i jeftinija, jer od skuvanog pasulja možete napraviti drugo jelo. To je idealna priprema obroka u kom nema ostatka“.

Kao rezultat kulinarskog takmičenja ”Cookathona” ambasada Švedske u saradnji sa Metro HoReCa centrom objaviće prvi održivi kuvar u kome će biti predstavljeni recepti za pripremu obroka, a sve u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija.