Delegacija Srbije u Parizu na razgovorima o beogradskom metrou

Mobilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Krajem januara potpisan je Memorandum o razumevanju za projekat „Beogradski metro”.

Dokument su potpisali ministar finansija Siniša Mali, potpredsednik kompanije „Alstom” Filip Delur, direktor kompanije „Ežis reil” Olivijer Buvar, predstavnik kompanije „Pauer Čajna” Šje Zidije i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Stanko Kantar.

Ministar finansija Siniša Mali je tada naglasio da se potpisivanjem ovog sporazuma jasno definišu prava i obaveze svih onih koji učestvuju u ovom projektu i da je time načinjen još jedan važan korak bliže realizaciji ovog velikog projekta.

„Prve linije beogradskog metroa će povezivati Železnik i Mirijevo dužine 21,3 kilometara i ona bi trebalo da bude gotova do 2028. godine, a druga linija biće od Mirijeva do Zemuna dužine 19,2 kilometra. Trenutno radimo i na konceptu treće linije koja će povezivati delove grada koji neće biti povezani sa prve dve linije i sa BG vozom“, istakao je Mali i dodao da preliminarna analiza pokazuje da će izgradnja obe linije metroa u Beogradu koštati oko 4,4 milijarde evra.

Danas je delegacija Republike Srbije otputovala u trodnevnu posetu Francuske gde će razgovarati sa predstavnicima kompanija „Alstom“ i “Ežis rejl“, pri čemu će našoj strani biti predstavljena idejna rešenja za izgled vagona.

Foto-ilustracija: Pixabay

Našu delegaciju predstavljaće ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Stanko Kantar.

Tokom svog boravka u prestonici Franscuske, srpski ministar finansija će se sastati sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom L’Merom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom i ministrom saobraćaja i energetike Žanom-Baptistom Žebarijem.

Potpredsednik „Alistom grupe“ Filip Deler u januaru je rekao da je ovo istorijski trenutak za Beograd.

„Istrajni smo u našim namerama i ponosni smo što ćemo obezbediti najnoviju tehnologiju za Beogradski metro, potpuno automatizovanu“, saopštio je Deler nakon potpisivanja Memoranduma.

                                        Predstaviljen dizajn vagona za budući beogradski metro (foto: beograd.rs)

Energetski portal