Deklaracijom 26 evropskih gradova obezbeđeno 10 milijardi EUR za “zelene” proizvode i usluge iz javnih nabavki

Svet | Održivi razvoj

U četvrtak 26. marta, čelnici i predstavnici 30 evropskih gradova učestvovali su na skupu održanom u Parizu, kako bi naglasili ulogu velikih urbanih centara u borbi protiv klimatskih promena, kao i svoju posvećenost ekološkim politikama i sve to formalizovali u vidu deklaracije. Deklaraciju je potpisalo 26 gradonačelnika, potvrdivši time svoju rešenost da se klimatskim promenama bave kako na globalnom, tako i na regionalnom i lokalnom nivou.

Na nivou gradova, gradonačelnici su se saglasili da će se baviti rešavanjem „najvećih izvora emisije gasova staklene bašte: zagađujućim saobraćajem, starim ili loše termаlno izolovanim zgradama i snabdevanjem energijom”.

Na evropskom nivou, pak, gradonačelnici su se obavezali da će udružiti napore i da će pojačati razmenu iskustava i dobrih praksi među gradovima. Možda i najznačajnija obaveza koju su deklaracijom preuzeli na sebe jeste odluka da se 10 milijardi EUR, koliko iznosi njihov zajednički budžet za nabavke, opredeli za investicije u „zelene” proizvode i usluge. Time su gradovi prepoznali sopstveni potencijal da fokusiraju investicije javnog sektora na zelenu privredu i niskokarbonske proizvode i usluge, što će imati uticaja i na privatni sektor koji „često usaglašava sopstvene zahteve u odnosu na javni sektor”, navodi se u deklaraciji.

Gradonačelnici su se obavezali da će u cilju donošenja globalnog sporazuma biti aktivniji i na globalnom nivou, tako što će graditi „mrežu gradova i lokalnih uprava koje će biti uključene u klimatsku akciju”. Kao što je gradonačelnica Pariza, An Idalgo navela u svom pozdravnom govoru, ovo je utoliko važnije s obzirom na prognoze da će do 2050-te polovina svetske populacije živeti u gradovima, čije će učešće u ukupnoj emisiji biti neverovatnih 70%.

Ovaj skup je održan osam meseci uoči Konferencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama, poznatije kao COP21, čiji će domaćin takođe biti grad Pariz. Jedan od ciljeva COP21 je upravo donošenje prvog pravnoobavezujućeg, univerzalnog i međunarodnog sporazuma o klimi koji će biti vrhunac dvadesetogodišnjih pregovora o klimi u okviru UN.

Domaćini događaja su bili An Idalgo (Anne Hidalgo), gradonačelnica Pariza, i Ignjacio Marino, gradonačenik Rima. Delegati su na konferenciju stizali električnim automobilima „Autoliba“, gradskog servisa za deljenje prevoza električnim automobilima, koji su nosili boje država iz kojih delegati dolaze. Ovakav potez za grad Pariz je imao i širi značaj, s obzirom da je samo nekoliko dana pre održanog skupa, i sam bio proglašen za najzagađeniji na planeti.

JMP

foto: