Decentralizacija energetske proizvodnje – zaključak sa sastanka 10 opština iz projekta „Mreža zelene ekonomije“

Srbija

stara pazovaU ponedeljak je u opštini Stara Pazova održan sastanak 10 opština iz Republike Srbije koje su deo projekta „Mreža zelene ekonomije“. Na ovom sastanku je bilo reči o iskorišćenju obnovljivih izvora energije u opštinama i uspostavljanju zajedničkih regionalnih komunalnih usluga.

Predsednik opštine Stara Pazova gospodin Đorđe Radinović govorio je o potrebi da Srbija prati svetske trendove u oblasti obnovljivih izvora energije, a u diskusiji na ovu temu učestvovali su i pomoćnik predsednika opštine Stara Pazova za visokoekonomski razvoj i strateški marketing gospodin Goran Savić, gospodin prof. dr Vladan Zdravković sa Instituta za zelenu ekonomiju Srbije, kao i predstavnici ostalih 9 opština.

Na skupu je zaključeno da je najbitnije da se restruktuira energetski sektor i decentralizuje energetska proizvodnja i energetska efikasnost, dok je jedan od glavnih problema nedostatak finansijskih sredstava.

Ovo je prvi susret opština Stara Pazova, Apatin, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Lazarevac, Lajkovac, Osečina, Ruma, Čačak koje učestvuju u projektu „Mreža zelene ekonomije“, a sledeći sastanak će biti održan 26. marta 2014. godine.

Podsetimo, u novembru prošle godine u Majncu potpisan je memorandum između ovih 10 opština o formiranju „Mreže zelene ekonomije“ čiji je pokrovitelj Ministarstvo, energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Cilj projekta „Mreža zelene ekonomije“ je unapređenje energetske efikasnosti u opštinama koje bi kroz javno-privatno partnerstvo uspostavile projekte obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

S.J.
foto: starapazova.eu