Deca učila o primeni energetske efikasnosti

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Pančevu, prošlog petka realizovana je radionica namenjena učenju dece o značaju primene energetske efikasnosti.

Foto: pancevo.mojkraj.rs

Osim đaka iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u radionici su učestvovali i učenici OŠ „Stevica Jovanović“ i OŠ „Vasa Živković“.

Jovanka Arsić Karišić iz Build Energy Team-a kaže da je radionica trajala 90 minuta, a u okviru nje prvo su deca učila o tome zašto je važno racionalno trošiti energiju i objasnili su im na koji način, a zatim su nastavila dalje da uče kroz interaktivnu društvenu igru.

Pančevo je jedan od deset gradova u kojima se realizuju radionice i organizuje igranje igrice.

Biljana Đordan, energetski menadžer Grada Pančeva podsetila je da je Grad Pančevo u prethodnom periodu učestvovao u organizovanju obuke za domare osnovnih i srednjih škola i predškolske ustanove „Dečja radost“, kao i u organizovanju obuke za direktore škola i stručne saradnike po pitanju podizanja svesti o značaju primene mera energetske efikasnosti.

Cilj ove kampanje je da se deca u osnovnim školama nauče i podstaknu da vode računa o važnosti racionalne upotrebe energije i energetskoj efikasnosti kako u školi, tako i svojim domovima.

Kampanja će biti realizovana kroz interaktivne radionice „Igraj za energiju“, kao kombinacija predavanja i mini-takmičenja u društvenoj igri koja je kreirana u okviru ovog GIZ projekta, a namenjena je deci od 12 do 16 godina.

Nosilac Kampanje je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ kao deo Projekta srpsko-nemačke razvojne saradnje „DKTI Energetska efikasnost u javnim zgradama“, a realizator je ekspertska organizacija Build Energy Team – BET iz Beograda.

U toku marta i aprila Kampanja će biti realizovana u osnovnim školama u deset gradova Srbije: Kraljevo, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Beograd GO Palilula, Priboj, Pančevo, Ćuprija, Apatin i Leskovac.

Milisav Pajević