Deca iz Portugalije sakupljaju novac da podnesu tužbu protiv 47 evropskih zemalja

Vesti | Svet | Klimatske promene

Grupa od šestoro dece iz Portugala pogođena najvećim požarima u istoriji države skuplja novac za podizanje tužbe protiv 47 evropskih država, javljaju portugalski mediji.

Najgori šumski požar u istoriji Portugalije odneli su tokom jula i avgusta više od 60 života, a na stotine ljudi je povređeno.

Katastrofa je direktno uticala na grupu od šestoro dece u dobi od pet do 14 godina, koja je optužila evropske države da su ugrozile njihove živote jer nisu učinile dovoljno u borbi protiv klimatskih promena.

Decu zastupaju britanski advokati za zaštitu životne sredine, a podupire ih organizacija Global Legal Action Network. Cilj im je da skupe 22.000 evra za prikupljanje dokaza, odnosno 400.000 evra za dovođenje slučaja pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Glavni advokat ove maloletne družine, Mark Vilers, izjavio je za “Gardijan” da bi najavljena tužba bila prva u istoriji koja bi zbog klimatskih promena izvela na sud nekoliko vlada u isto vreme.

„Klimatske promene uzrokuju mnoge probleme, ali ako moram navesti one koji me najviše brinu, to je povišeni nivo mora koji vodi uništenju obala, brana, puteva i kuća. To je i povećan broj šumskih požara u poslednje vreme, naročito ovog leta, kada su požari odneli mnoge živote i ostavili našu državu u žalosti“, reklo je jedno dete.

(Indeks)