Data saglasnost na plan razvoja transportnog sistema Yugorosgaz-Transport

Srbija | Gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije je na sednici održanoj 20. juna 2017. godine doneo odluku o davanju saglasnosti na Plan razvoja transportnog sistema Yugorosgaz-Transport d.o.o. za period od 2017. do 2026. godine.

Operator transportnog sistema YUGOROGAZ-TRANSPORT d.o.o. je krajem 2016. godine dostavio Agenciji za energetiku Republike Srbije predlog Plana razvoja transportnog sistema za period od 2017. do 2026. godine. Agencija je organizovala javne konsultacije i pozvala sve zainteresovane strane da dostave primedbe, predloge i sugestije. Iako u predviđenom roku za javne konsultacije nije dostavljen ni jedan komentar na predlog teksta, Agencija je zahtevala da se predlog Plana razvoja transportnog sistema za period od 2017. do 2026. godine izmeni kako bi se on po sadržaju i formi uskladio sa zahtevima iz Zakona i Pravilima rada transportnog sistema.

Ovim planom je predviđena izgradnja gasovoda koji će omogućiti intezivniju gasifikaciju juga Srbije, posebno u Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici. Predviđeno je i povezivanje transportnog sistema sa gasovodom Niš-Dimitrovgrad, čija se izgradnja očekuje, čime će se povećati sigurnost snabdevanja potrošača u celoj Srbiji.

izvor: aers.rs

Sandra Jovićević