Data centar u Kragujevcu pušten u rad

Foto: Grad Kragujevac

U prisustvu Čen Bo, ambasadorke Narodne Republike Kine u Srbiji, direktora vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića, predstavnika kompanije Huawei i brojnih zvanica, u Kragujevcu je pušten u rad gradski Data centar.

To je prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića kruna razvoja informacionih i komunikacionih tehnologija u Kragujevcu koji ima trajno opredeljenje da se bavi digitalizacijom i razvojem elektronske uprave kao ključnim prioritetima Republike Srbije. Projektom je definisana i realizovana izgradnja primarnog i sajta za oporavak od greške, komunikacioni sistem i oprema za povezivanje svih organa grada, videokonferencijski sistem, IP telefonija, najsavremeniji sistemi zaštite podataka, rezerve, virtuelizacija i ostali servisi. Kapaciteti gradskog Data centra prevazilaze potrebe organa grada, pa će biti dostupni Univerzitetu, kao i ostalim zainteresovanim korisnicima.

Realizacijom ovog projekta, a reč je o donaciji NR Kine u vrednosti dva miliona dolara, Kragujevac će se dodatno pozicionirati kao jedan od ITC centara Srbije, a izgradnjom Državnog data centra, Kragujevac će ovu poziciju proširiti i na regionalnom nivou.

Foto: Grad Kragujevac

Građani će moći lakše da koriste usluge transparentne, otvorene lokalne samouprave, Kragujevac je jedan od pet gradova u Srbiji čiji se podaci nalaze na e-mapi, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Radi se na povezivanju Javno komunalnog preduzeća „Šumadija Kragujevac“ sa sistemima elektronske uprave, matičnim knjigama, MUP-om, Nacionalnom službom za zapošljavanje, što je još jedan vid dobre saradnje grada i Republike. Govoreći o budućim planovima, direktor vladine Kancelarije najavio je projekat Pametnih gradova i saradnju Kancelarije sa Univerzitetom.

Novi oblik infrastrukture u novom dobu, gradski Data centar postao je centralni nerv za Pametan grad, ali i važan deo poslovnog ambijenta. Veoma mi je drago što je Vlada Republike Kine mogla da pomogne i da kompanija kao što je Huawei može dati svoj doprinos koristeći vrhunske tehnologije i bogato iskustvo. Zajednička izgradnja ovog Data centra predstavlja početak saradnje Kragujevca sa kineskim partnerima u oblasti digitalizacije i novih visokih tehnologija, rekla je ambasadorka Narodne Republike Kine i izrazila uverenje da će se u budućnosti otvarati nove šanse za investiciona ulaganja privrednika koji već sada pokazuju interesovanja.

Izvor: Grad Kragujevac