Danas potpisivanje ugovora za „Zeleni ekonomski razvoj“ u Sarajevu

Svet

UNDP

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Fond za zaštitu okoline Federacije Bosne i Hercegovine danas će u Sarajevu u zgradi Ujedinjenih Nacija zvanično potpisati ugovor o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj – Green Economic Development (GED)“. Investicija za ovaj projekat iznosi oko dva miliona evra.

Ugovor se bazira na daljem razvoju aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti u cilju njenog povećanja, racionalizacije upravljanja energijom zbog smanjanja emisije ugljen-dioksida kao i uvođenja EMIS-a, informacijskog sistema za upravljanje energijom u javnim objektima.

Informacijski sistem za praćenje potrošnje energije, EMIS, već se koristi u više od 550 javnih objekata u Bosni i Hercegovini a potpisivanjem ovog ugovora će se omogućiti njegovo uvođenje u dodatnih 550, kao i sprovođenje detaljnog energetskog pregleda u 30 identifikovanih objekata.

Implementacijom mera energetske efikasnosti u javnim objektima dobiće se rezultati detaljnih energetskih pregleda i evaluacije ušteda na osnovu kojih će se izvršiti implementacija infrastrukturnih mera povećanja energetske efikasnosti na pet javnih objekata.

Fond će izdvojiti i dodatna sredstva za ulaganje u mere energetske efikasnosti u devet javnih objekata u poplavljenim područjima Federacije.

D.V
slika: czzs.org