Danas je Međunarodni dan šuma

Srbija

Foto: pixabay

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine usvojila Rezoluciju kojom je 21. mart proglašen za Međunarodni dan šuma. Odlučeno je da se ovaj datum ubuduće obeležava svake godine počev od 2013. godine, u cilju jačanja svesti javnosti o neophodnosti održivog upravljanja, zaštite i održivog razvoja svih tipova šuma u korist sadašnjih i budućih generacija.

Šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragoceni prirodni resurs od izuzetnog ekonomskog značaja za čoveka. Njihovo preterano korišćenje dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine. Jedan je od preduslova zdrave životne sredine i borbe za opstanak Planete jeste i očuvanje i mudro upravljanje šumama.

Prema podacima CORINE Land Cover za 2012 godinu, površina pod šumom u Republici Srbiji (bez teritorije AP Kosovo i Metohija) iznosi 2 373 740 ha, što predstavlja 30 odsto teritorije, dok je prema SPOT5 satelitskim snimcima površina 2 654 000 ha, što je oko 35 odsto teritorije. U periodu od 1953. do 2012. godine došlo je do povećanja površine pod šumom za preko milion hektara što je porast od 75 odsto u odnosu na 1953. godinu.

izvor: sepa.gov.rs

Sandra Jovićević