Dan ekološkog duga Zemlje pomeren za tri nedelje u odnosu na prošlu godinu

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Organizacija „Global Footprint Network“ izračunala je da će Dan ekološkog duga zemlje 2020. godine biti 22. avgusta.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ove godine prirodni resursi planete biće potrošeni tri nedelje kasnije u odnosu na 2019. godinu, kada je Dan ekološkog duga bio 29. jula. Kratkoročno smanjenje ekološkog otiska čovečanstva je direktna posledica globalnih mera u borbi protiv KOVID-19. Ljudi na godišnjem nivou potroše prirodne resurse 1,6 puta brže nego što je ekosistemima planete potrebno da se regenerišu.

Grad Beč podstiče smanjenje ekološkog otiska i zaštitu klime. Jedan od načina je projekat „Reparaturnetzwerk“ (Mreža za opravke) koji je osmišljen 1999. godine. Ova mreža zanatskih preduzeća nudi različite vrste opravki za fizička lica i firme, savete i radionice za samostalne opravke, savete za održavanje kućne tehnike i uštedu energije i prodaju korišćenih proizvoda.

Svaki proizvod koji se duže koristi, štedi resurse i štiti klimu.

Bečka „Mreža za opravke“ je za dvadeset godina postojanja dostigla 900.000 opravki i sprečila stvaranje 12.000 tona otpada. Projekat je prvobitno započet sa 23 majstora, a mreža sada obuhvata 80 preduzeća koja obezbeđuju 230 radnih mesta.

U okviru projekta „RETIBNE“ nastavnicima i profesorima tehničkog i informatike u osnovnim i srednjim školama na raspolaganje se stavljaju metode i materijali za nastavu na temu opravki i održivog razvoja. Cilj projekta je da učenici nauče da identifikuju neispravnosti i poprave različite tehničke proizvode, što istovremeno dovodi do razumevanja složenih problema u vezi sa njihovom proizvodnjom, upotrebom i odlaganjem.

Svako ko svesno kupuje proizovde sa dužim vekom trajanja i popravlja ih, može da smanji svoj ekološki otisak. Analiza Evropskog biroa za životnu sredinu pokazuje da bi produženje životnog veka za jednu godinu svih mašina za veš, laptopova, usisivača i pametnih telefona u Evropskoj uniji smanjilo godišnju emisije ugljen-dioksida za četiri milione tona, isto koliko i 2 miliona automobila manje na ulicama.

Izvor: Eurocomm-PR