„Dan bez automobila“ u Beču

Mobilnost

Foto: Eurocomm-PR/Regina Hügli

Povodom „Evropske nedelje mobilnosti“ Beč je obeležio „Dan bez automobila“, a karta za javni prevoz važila je ceo dan.

U Beču se 22. septembar  obeležava kao „Dan bez automobila“ što znači da Bečlije tog dana mogu da iskoriste priliku i uživaju u vožnji javnim gradskim prevozom bez sedanja za volan. Putnici mogu neograničeno da se voze za samo 2,40 evra koliko iznosi cena pojedinačne karte, a ova akcija važi tokom čitavog dana.

Beč je u okviru strategije „Smart City Wien 2050“ za jedan od svojih ciljeva postavio smanjenje emisije ugljen-dioksida te nastavlja da promoviše ekološku mobilnost, smanjenje efekta staklene bašte, zaštitu klime i životne sredine.

Agencija za mobilnost je objavila podatak da gotovo tri četvrtine puteva u Beču mogu da se pređu peške, biciklom ili javnim gradskim prevozom dok samo 26 odsto ulica može da se pređe automobilom.

Ipak, putnička vozila u Beču prednjače.

Bilo da su kola parkirana ili u pokretu, ona zauzimaju čak 67, a bicikli samo 1 odsto ulične površine. Jedan od ciljeva bečke strategije glasi: pravilna preraspodela u korišćenju saobraćajnica, a grad ima nameru da do 2025. godine smanji udeo automobila u saobraćaju sa 26 na 20 odsto. Ostala sredstva kretanja do tada će biti zastupljena sa ukupno 80 odsto.

Beč je jedan od retkih milionskih gradova koji se ubraja u najbolje gradove za bicikliste na svetu.

Izvor: Eurocomm