Dalji razvoj saradnje sa Nemačkom u sektoru energetike

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplah (Karsten Wurth)

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom SR Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom o saradnji u oblasti rudarstva i energetike, naročito u vezi sa povećanjem energetske efikasnosti i zelenom energijom.

Mihajlović je istakla da je u prethodnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture postojala veoma dobra saradnja i da veruje da će ona biti uspešno nastavljena i u resoru rudarstva i energetike.

Povećanje energetske efikasnosti jedna je od prioritetnih oblasti u kojoj očekujemo uspešnu saradnju, a verujem da imamo prostor da unapredimo saradnju i u oblasti zelene energije i energetske tranzicije, navela je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo priprema novi zakonodovni okvir i reforme e-energetika i e-rudarstvo, kojima će se pojednostaviti procedure i ovaj sektor otvoriti za nove investicije.

Na sastanku je navedeno da ukupna vrednost projekata koji se realizuju, uz podršku Nemačke razvojne banke KfW, uključujući Ministarstvo, kao i javna preduzeća EPS i EMS, iznosi više od 800 miliona evra.

Ambasador Šib je izrazio uverenje da će saradnja sa resornim ministarstvom biti dodatno proširena, napomenuvši da je za Nemačku razvojnu banku energetika jedan od najvažnijih sektora.

Imamo i veliko iskustvo sa Zelenom agendom i energetskom tranzicijom, koje smo spremni da podelimo sa vama, poručio je on.

Izvor: Vlada Srbije