ĐACI U POTRAZI ZA BEOGRADSKIM BLAGOM: Znate li koje sve tajne skriva Veliko ratno ostrvo? (VIDEO)

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Sa dolaskom proleća i lepog vremena zaposleni u JKP „Zelenilu Beograd“ nastavljaju svoju dugogodišnju tradiciju organizovanja predavanja za beogradske srednjoškolce i studente na Velikom ratnom ostrvu, pa je tako ovih dana ovo javno preduzeće bilo domaćin srednjoškolcima iz Prve beogradske gimnazije u okviru njihovog projekta „Potraga za beograskim blagom“ na Velikom ratnom ostrvu.

Posebno zadovoljstvo domaćina bilo je što su u okviru te posete su mogli da ugoste i učenike i njihove profesore iz Nemačke, koji su gosti našeg grada u okviru redovne razmene učenika. Učenici su upoznati sa istorijatom i načinom nastanka Velikog ratnog ostrva, sa zonama zaštite u ovom zaštićenom prirodnom dobru i sa obavezama i pravima JKP „Zelenila Beograd“ kao njegovog upravljača i prevashodno sa njegovim značajem.

Održano je i predavanje ornitologa, koji ih je upoznao sa brojnim vrstama ptica koje su svoje stanište našle na ostrvu. Poseban značaj je dat vrsti orao belorepan koji se već 5 godina gnezdi na ostrvu. Samo prisustvo belorepana na ostrvu čini Beograd posebnim, jer u njemu živi jedna od najvećih ptica grabljica Evrope, na samo nekoliko kilometara od najužeg centra grada.

Zavirite u gnezdo ovih lepotana i pogledajte uživo šta rade i kako provode svoje vreme:

Pored srednjoškolaca Prve beogradske gimnazije i učenika iz Nemačke, ostrvo su posetili studenti Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studentima su pokazani brojni ogledi koji su bili deo naučnih radova i doktorskih disertacija. U okviru toga obišli su zasade vrsta vez – ulmus leavi i alohtone vrste taxodium distichum – močvarni taksodijum, koji je prestavljen kao primerak optimalnih uslova, klime i staništa.

Posete učenika i studenata su imale za cilj podizanje nivoa svesti o značaju Velikog ratnog ostrva kao zaštićenog prirodnog dobra posebnih odlika i prirode uopšte, sa akcentom na očuvanje prirode i na njen nemerljiv značaj za savremenog čoveka.