Đaci sa Zvezdare napravili najlepšu jelku od recikliranog materijala

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

U novogodišnjoj edukativno-kreativnoj akciji „Upotrebi maštu – pokreni reciklažu“, koju je organizovalo JKP „Gradska čistoća“, učestvovali su učenici od prvog do četvrtog razreda 25 beogradskih osnovnih škola. Zadatak je bio da naprave novogodišnju jelku od recikliranoglnog otpada, tako da za njenu izradu mogu da koriste materijale kao što su plastika, limenke, papir, karton, tekstil i drvo.

Foto: Pixabay

Najlepšu jelku napravili su učenici odeljenja I1 učiteljice Jelene Ristivojević u školi „1300 kaplara“ sa Zvezdare i njima su predstavnici Grada i JKP „Gradska čistoća“ uručili nagrade, a škola je dobila reciklažne kante kako bi učenici ubuduće mogli da vrše primarnu selekciju recikliranog otpada.

Naredna godina će biti posvećena razvoju reciklaže, a ova akcija je samo uvod u to. Plan nam je da u sistem primarne selekcije otpada uključimo mnogo više pravnih lica u Beogradu i da svi zajedno radimo na tome da razvijamo svest o važnosti pravilnog odlaganja otpada. Mi ćemo se potruditi da im obezbedimo sudove za odlaganje reciklabilnog otpada i da na različite načine, poput ove akcije, pokažemo najmlađima da otpad nije samo smeće“, rekao je Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća“.

On je podsetio i da se u Srbiji u proces reciklaže stavlja samo tri odsto od ukupne količine otpada, te da svi zajedno moramo raditi na edukaciji sugrađana o važnosti očuvanja životne sredine, počev od naših najmlađih jer su upravo oni ti kojima treba da ostavimo lepše i čistije sutra.

Drugo mesto osvojila je OŠ „Đura Jakšić“ sa Rakovice, dok su treću najlepšu reciklažnu jelku napravili učenici OŠ „Olga Petrov“ iz Padinske skele.

Izvor: JKP „Gradska čistoća“