Đaci njujorških škola od jeseni na meniju kantina neće imati meso

Vesti | Hrana

…ali samo ponedeljkom. Javne škole u Njujorku su odlučile da od septembra uvedu „Ponedeljak bez mesa“. Ovo pravilo zadržaće tokom čitave školske godine 2019/20.

Foto-ilustracija: Pixabay

Njujorški gradonačelnik Bil de Blazio je nedavno najavio novi program obroka u okviru kog će učenici sedmicu započinjati isključivo vegetarijanskim jelima u školskim kantinama u ovom američkom gradu.

„Ponedeljak bez mesa“ obuhvataće i doručak i ručak koji se služi u školama, međutim – deca od kuće mogu da ponesu mesni obrok ukoliko žele.

Prošlog proleća ova vegetarijanska praksa je, u svrhe opipavanja terena, bila uvedena u 15 škola, a od jeseni će biti proširena na sve. „Pravljenje rezova u korišćenju mesa u ishrani unaprediće zdravlje Njujorčana i smanjiće emisije gasova sa efektom staklene bašte“, kazao je de Blazio naglasivši da je „Ponedeljak bez mesa“ razgranat na sve javne škole kako bi buduće generacije nasledile zeleni ručak i planetu.

Dijetetičari ishranu zasnovanu na biljakama povezuju sa nižim rizikom od pojave gojaznosti, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i raka. Crveno meso i mesne prerađevine su posebno opasne.

Stočarstvo i mesnoprerađivačka industrija su odgovorni za čak 78 odsto štetnih emisija iz poljoprivrednog sektora, te je odstranjivanje mesa i mlečnih proizvoda jedan od najefikasnijih načina da neutralizujete svoj ugljenični otisak – a ujedinjeni bismo smanjili i ugljenični otisak čitave planete. U prvim borbenim redovima za nekoliko meseci naći će se njujorški đaci.

Pored redukovanja ispuštenih zagađujućih materija, ovo će rezultovati i padom upotrebljene količine vode u procesu proizvodnje.

Jelena Kozbašić