Da li znate koje je boje nebo u Pekingu?

Vesti | Svet

Foto: Tviter skrinšot

Juče je u Pekingu osvanulo naranžasto jutro, a vlasti su izdale najviši stepen upozorenja.

Koncentracija PM2.5 čestica u glavnom gradu Kine dostigla je juče 600 mikrograma po metru kubnom, dok je PM10 čestica bilo čak 8000 mikrograma, navode  svetski mediji.

Uzrok prekomerne količine ovih čestica u vazduhu koje su obojile nebo u narandžasto je, kako navode mediji, peščana oluja ali i već postojeće zagađenje vazduha u kineskoj prestonici.

Čestice peska i prašine u Kinu su doputovale čak iz pustinje Gobi koja se prostire na teritorijama Mongolije i Kine. I mada peščane oluje u ovo doba godine nisu retkost, većina svedoka kaže da oluju ovih razmera nisu videli u poslednjih 10 godina.

„Priroda nas kažnjava“, jedan je od najčešćih komentara na društvenim mrežama, mada se po fotografijama može reći da među stanovnicima nije zavladala panika.

Na snimcima se vidi kako ljudi smireno putuju na posao probijajući se kroz gusti vazduh od kojeg je vidljivost bila svega nekoliko metara. Mnogi su pokušali da se zaštite maskama, naočarima, pa čak i kesama na glavi, a gotovo svi su u rukama imali mobilne telefone kako bi snimili ovaj nesvakidašnji događaj.

Na sreću, društvenim mrežama sada kruže lepše slike jer se vazduh pročistio a nebo je ponovo poprimilo plavu boju. Ipak, ovo ne znači da je opasnost prošla jer prašina danima može ostati suspendovana u vazduhu, uzrokujući izbijanje alergija i druge zdravstvene probleme, navodi se na sajtu Svetske meteorološke organizacije.

Negativni uticaj prašine

Čestice prašine predstavljaju veliki rizik po ljudsko zdravlje, a što je čestica sitnija, to je opasnija.

Krupnije PM10 čestice ne dolaze do disajnih organa, ali zato mogu izazvati iritaciju oka i kože, konjuktvitis i povećanu osetljivost na okularnu infekciju, navodi Svetska meteorološka organizacija.

Čestice manje od 10 mikrometara mogu se udisati ali često ostanu zaglavljene u nosu, ustima i gornjim disajnim putevima gde mogu izazvati respiratorne poremećaje kao što su astma, upala pluća, alergijski rinitis i silikoza.

Ipak, najopasnije su čestice manje od 2.5 mikrometara koje vrlo lako prodiru u donje disajne organe i ulaze u krvotok. Na taj način one dospevaju do praktično svih organa, od mozga do srca, izazivajući velika oštećenja.

Foto- ilustracija: Unsplash (Wolfgang Hasselmann)

Možda je manje poznata činjenica da se sa česticama mogu preneti i mnoge zarazne bolesti poput meningitisa i dolinske groznice, a najopasnije je kada vetar donosi prašinu iz zaraženih područja Azije i Afrike.

Pored očigledne opasnosti po zdravlje ljudi, prašina nanosi štetu i poljoprivredi. Peščane oluje smanjuju prinose, uništavaju biljke i zatrpavaju sadnice i kanale za navodnjavaje.

Kada je reč o saobraćaju, čestice prašine smanjuju vidljivost i tako ugrožavaju bezbednost putnika, a mogu prodreti u vozilo i oštetiti motore aviona i automobila.

Prašina predstavlja pretnju i obnovljivim izvorima energije. Ona smanjuje dotok sunčevih zraka ometajući tako rad solarnih elektrana. Nataloženu prašinu na solarnim panelima veoma je teško ukloniti pa bi česte peščane oluje u potpunosti onesposobile ovaj izvor energije.

Koje mere su preduzete?

Razlog za ovako nemilosrdnu peščanu oluju delom leži i u krčenju šuma, prenose svetski mediji.

Sada se intenzivno radi na pošumljavanju okoline Pekinga kako bi guste krošnje drveća filtrirale što više čestica prašine pre nego što one dospu u grad.

Najavljeno je i pooštravanje mera kada je u pitanju industrija u Kini, a vlasnici kompanija koji su se oglušili o propisane mere protiv zagađenja vazduha, biće kažnjeni.

Ono što se sada sve više spominje u medijima je i planirana izgradnja filtera za vazduh koji će imati dimenzije oblakodera, a trenutno najveći filter vazduha na svetu upavo se nalazi u ovoj mnogoljudnoj zemlji.

Milena Maglovski