Da li su šolje od bambusa zaista zdrav izbor?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Ris & Ry)

Šoljice od bambusa popularan su izbor onih koji žele da izbegnu prekomernu upotrebu plastike, a rado bi da popiju kafu „s nogu“ na putu do posla. Preporučene su kao zdravija alternativa od plastičnih šolja i posuda.

Ipak, trebalo bi razmisliti o novom rešenju zato što se kroz nedavna ispitivanja zaključilo da ove šolje sadrže velike količine materija koje su štetne za ljudski organizam.

Nemačka organizacija „Stiftung Warentest“ koja je uključena u istraživanje i upoređivanje robe na tržištu zaključila je da su šolje od bambusa napravljene od praha fino samlevenih bambusovih vlakana koje je potrebno sjediniti. Za sastavljanje se upotrebljava lepak, odnosno melaminska smola, koja se sastoji od formaldehida i melamina. Melamin izaziva oštećenja bubrega i bešike, dok je formaldehid jedinjenje kancerogeno za ljude.

Foto-ilustracija: Unsplash (James Owen)

Ukoliko tečnost u šolji ne prelazi 70 stepeni, ne postoji rizik od ovih materija. Ipak, tek pripremljena kafa prelazi ovu temperaturu.

Tokom brojnih upotreba, zbog visoke temperature, površina šolje će u sve većoj količini ispuštati obe opasne materije, što može ostaviti velike posledice na korisnike.

Savetuje se da, kako korišćenje jednokratnih plastičnih šolja ne predstavlja adekvatno rešenje, ljubitelji toplih napitaka pronađu novi način kako da u njima uživaju i van udobnosti doma, na ulici, u šetnji i na poslu.

Jelena Cvetić