Da li su pečurke materijal budućnosti?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Kompanija Ecovative koristi  micelije, mrežu ćelija koje rastu u pečurkama i koje su poput vlasi kose, kako bi proizvela proizvode od mesa iz laboratorije do biokože.

Kada se prvo „čisto meso“ proizvedeno u laboratoriji bude pojavilo u restoranima, biće u vidu mlevenog mesa. Iako je moguće da se životinjske ćelije uzgoje u laboratoriji i dalje nismo u mogućnosti da proizvodimo čitave životinjske organe. Rešenje leži u miceliji, tj. u pečurkama.

„Sa našom platformom moći ćemo da pravimo kompleksne strukture koje će imati vrlo realističnu teksturu,“ rekao je Iben Bajer, osnivač kompanije Ecovative.

Uzgoj mesa bez životinja je samo jedna od primena ove inovativne platforme. „To je zapravo prirodni molekularni sastavljač“, izjavio je Bajer. Kompanija je osnovana pre jednu deceniju a proizvodi eko pakovanja koje sada koriste poznati brendovi  kao što su Dell i Ikea. Ovo pakovanje pravi se tako što se životinjski otpad meša sa pečurkama unutar kalupa a finalni proizvod je sjajna alternativa za stiropor. Isti princip koristi se za proizvodnju drugih materijala koji se mogu koristiti u građevini.

Nova platforma pod nazivom „MycoFlex platform“ koja je predstavljena na konferenciji za sintetičku biologiju u San Francisku ove godine može da se koristi za proizvodnju daleko izdržljivijih materijala.

Kompanija je počela da prodaje svoju licencu i drugim proizvođačima.

Ovaj proces izgleda tako što se pečurke, pomešane sa nutritivnim supstratom gaje u dugačkim cevima. Pošto je moguće kontrolisati temperaturu, vlažnost vazduha, protok i druge faktore, moguće je takođe i kontrolisati geometriju, gustinu, veličinu i oblik materijala.

Neke kompanije već koriste ovaj metod da proizvode eko kožu koja ima neverovatne sličnosti sa pravom kožom. Kako industrija čistog mesa bude nastajala i rasla, izvesno je da će koristiti baš ovu platformu.

Ljudi koji rade na polju regenerativne medicine smatraju da bi platforma mogla da bude korisna u štampanju 3D organa. Izazovi proizvodnje veštačkih organa su slični onima u uzgoju veštačkog mesa. Veoma je teško napraviti mrežu funkcionalnih krvnih sudova. Neki istraživači postigli su ovo uz pomoć biljaka. Moguće je uzeti biljne ćelije iz lista spanaća i koristiti ih kao krvne sudove. No u ovom slučaju ograničeni smo na prirodnu strukturu lista. Ono što čini pečurke naročito uzbudljivim jeste da imamo dosta kontrole nad ovim strukturama jer one rastu na predvidljiv način. U teoriji mogli bismo da „uzgojimo“ zdrava pluća neverovatno preciznog oblika i strukture.

Ova inovativna platforma se može koristiti i za potrošačka dobra uz ogromne prednosti održivosti. Kompanija pregovara sa nekoliko proizvođača cipela koji žele da koriste penu od gljiva i tako smanje ugljenični otisak svojih preduzeća. Takođe neke kozmetičke kompanije su zainteresovane da koriste ovaj materijal za svoje proizvode za apliciranje šminke.

Ono što je najvažnije jeste da ova platforma nudi jefitniju  alternativu plastici čija se upotreba otrgla kontorli.

Milan Zlatanović

Izvor: fastcompany