Da li ste i vi jedan od partnera za bolju životnu sredinu?

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Mikser

Kulturna organizacija Mikser želi da prepozna i mapira sve pojedince, organizacije, kompanije ili lokalne samouprave koje podstiču, inoviraju i podržavaju novi, odgovorniji i ekološki održiviji pristup životu. Bilo da je reč o negovanju bašte usred gradske vreve, čišćenje divlje deponije ili rečne obale, organsko gajenje hrane ili smanjenje otpada domaćinstva ili firme ili o bilo kakvoj inovaciji koja našu sutrašnjicu može da učini zelenijom, voleće vašu priču! Dosadašnji surovi potrošački načini i navike doveli su planetu do iscrpljenosti, a nedavni globalni događaji pokazali su nam da se na taj put ne smemo vraćati, saopštio je Mikser.

Vaše borbe i stremljenja zabeležiće studenti novinarstva, a one će biti objavljene u najrelevantnijim domaćim medijima i predstavljene na Mikser festivalu u septembru 2020. godine. Na ovaj način želimo da podstaknemo mejnstrim medije u Srbiji da se odvaže da odgovorno, principijelno i istrajno izveštavaju o životnoj sredini i to kroz pet ključnih tema Zelenog sporazuma, a čijim će preporukama za Balkan i Srbija morati da se prilagodi:

Ako ste vi borac za održivu i zdraviju budućnost ili poznajete nekoga ko odgovara opisu, pošaljite Mikseru do 30. juna predlog u vidu kratkog video-snimka (do 2 min) u kojem ćete objasniti i približiti široj javnosti poduhvat ili inicijativu (problem, cilj, inicijatori, prepreke, predlog rešenja). Tehničke propozicije: kamera telefona, dnevni uslovi, bez okolne buke. Videe možete slati u inboks Mikserove FB stranice (@mikser.belgrade).

Kako Mikser čvrsto veruje da svaka pozitivna promena polazi isključivo od pojedinca, kreirajući ovu jedinstvenu mapu, žele da ujedinjeni ohrabre i utiču na donosioce odluka i privatni sektor da prihvate održive, odgovorne i na zdraviju i čistiju budućnost orijentisane principe poslovanja. Povezivanjem pojedinačnih, malih inicijativa teže da naprave mrežu “ekoloških preduzetnika” koji će zajednički širiti ekološki optimizam kako na stručnu javnost, tako i na svakog pojedinca obeshrabrenog i neosvešćenog o sopstvenom kapacitetu da učini značajnu promenu.

Približavajući se otvaranju pregovaračkog Poglavlja 27 o pridruživanju EU, Srbija će morati da usvoji i primeni niz pravila i ekoloških standarda, kao i da prilagodi zakonodavstvo preporukama Evropskog zelenog sporazuma koje se baziraju na pitanjima klime, cirkularne ekonomije, biodiverziteta, poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta vazduha, vode i zemljišta. Kako bi Srbija što lakše prevazišla razlike u ekološkim standardima, potrebno je da za jedan pregovarački sto sednu sve zainteresovane strane: građani okupljeni oko zelenih inicijativa, privatni sektor i predstavnici države.

Mikserov poziv odvija se u okviru projekta “Partneri za bolju životnu sredinu” koji finansira Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i u saradnji sa Fakultetom političkih nauka u Beogradu.

Izvor: Mikser