Da li možemo ponovo da zamrznemo Antarktik?

Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Planeta se zagreva, polarne kape se tope i zbog toga nivo mora raste. Ovo je lančana reakcija i mnogi se pitaju da li možemo nešto da uradimo?

Šta kada bismo mogli ponovo da zaledimo Antarktik? Na primer, postavljanjem 10 miliona pumpi za vodu koje bi poplavile površinu ledenih pokrivača morskom vodom, koja bi se ponovo zaledila u zimu. Ovaj scenario dodao bi dodatan metar leda što bi drastično usporilo njegovo topljenje.

Ovo zvuči kao naučna fantastika, zar ne? Ali, jedan fizičar sa Univerziteta u Arizoni tvrdi da je ovo izvodljivo. „Deblji led bi značio led koji duže traje,“ rekao je Stiven Deš. „Naša trenutna strategija sastoji se od toga da govorimo ljudima da prestanu da sagorevaju fosilna goriva, to je dobra ideja, ali kako bismo spasili ledeni pokrivač potrebno je uraditi još mnogo toga.“

Ovaj istraživač je svoju nesvakidašnju ideju objavio u magazinu „Earth’s future“. Ideja je da se 10 posto ukpne površine Arktičkog okeana, što je oko 107 km, prekrije pumpama za šta je potrebno oko 10 miliona pumpi. One bi morale da imaju turbinu prečnika od 6 metara a težile bi oko 4000 kg. To znači da bi bilo potrebno oko 10 000 kg čelika po pumpi ili 100 miliona tona čelika na godišnjem nivou za ceo projekat. To je više nego čelika nego što Amerika proizvede za godinu dana.

Vrlo je verovatno da će led sa Arktika nestati do 2030. godine. Ovaj gubitak pokrenuo bi niz posledica. Led odbija sunčeve zrake i šalje ih natrag u kosmos, bez njega okean bi upijao tu toplotu i dalje pospešivao globalno zagrevanje. „Male su šanse da smanjimo emisije ugljen dioksida i temperaturu kako bismo sprečili topljenje leda“, rekao je Deš. To znači da je veštačko očuvanje leda imperativ.

Druga rešenja za očuvanje Arktika podrazumevaju prekrivanje ledenih pokrivača vodenim česticama kako bi se pospešila njihova refleksija. Takođe postoji ideja u naučnim krugovima o stvaranju veštačkih oblaka iznad ovog regiona, koji bi služili kao filter za toplotu.

Ono što je jasno jeste da je potrebno spasiti ledene pokrivače zemlje. Nauka nam u tome može pomoći a će cena biti ogromna, ali ako ne preduzmemo ništa, cenu nećemo moći da platimo.

Milan Zlatanović

Izvor: sustainability-times