Da li je Sunce zašlo za Teslin solarni biznis?

Photo: Pixabay

Tehnološka firma najavila smanjenje poslovanja.

Nedeljama nakon što je pionir i lider u proizvodnji električnih vozila Tesla najavio da će smanjiti 9% svihe radne snage, stiže nam informacija da će značajno smanjiti poslovanje na domaćem tržištu solarne energije samo dve godine nakon ulaganja od 2.6 milijardi dolara.

Kompanija je saopštila da će najnovije smanjenje divizije, nazvano SolarCiti podrazumevati zatvaranje oko deset objekata za instalaciju i prekid partnerstva sa američkm maloprodajnim gigantom Home Depot.

U prvom tromesečju 2018. godine instalirano je oko 76 megavata solarnih sistema, što je manje od 200 megavata kapaciteta ogranka kompanije SolarCiti postignuto na početku 2016. godine. Oko 60 objekata solarnih instalacija organizacije ostaće otvoreno nakon ovog poteza.

Iz Tesle su javili da je smanjenje energetskog poslovanja u skladu sa njegovim širim smanjenjem osoblja i da je bilo „teško ali neophodno“ kako bi postigli svoj cilj proizvodnje 5000 novih modela električnih sedana nedeljno. Trenutno se kasni sa proizvodnjom ovih vozila.

Portparol Tesle izjavio je: “Naši energetski proizvodi su od ključnog značaja za našu misiju da ubrzamo tranziciju sveta na održivu energiju i mi i dalje smatramo da će teslini solarni i poslovi električnih vozila biti iste veličine kao i automobilska industrija. Reorganizacija koja je najavljena prošle nedelje neće uticati na to.“

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews